ΚΟΣΜΟΣ

Ενώπιον Συμβουλίου Ενόρκων κλήθηκε ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον

Ενώπιον Συμβουλίου Ενόρκων κλήθηκε ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον
REUTERS/Jonathan Bachman/File Photo

Ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον Συμβουλίου Ενόρκων στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, που επικαλείται ως πηγή ένα πρόσωπο με άμεση γνώση της υπόθεσης, σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο Μιούλερ προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση σε βάρος κάποιου μέλους του "κύκλου" του Τραμπ.

Ένας εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο Μπάνον, ο άνθρωπος που χάραζε τη στρατηγική του Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο και υποστήριζε ενθέρμως το πολιτικό πρόγραμμα "Πρώτα η Αμερική" που εφαρμόζει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, παρέμεινε στενός σύμβουλός του κατά τους πρώτους μήνες της προεδρικής θητείας του. Απολύθηκε από τον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο και επέστρεψε στον ακροδεξιό ειδησεογραφικό ιστότοπο Breitbart News. Συνέχισε όμως να μιλάει με τον Τραμπ και προσπαθούσε να προωθήσει την ατζέντα του.

Πρόσφατα, οι δυο τους συγκρούστηκαν με αφρομή τις δηλώσεις που έκανε ο Μπάνον στον Μάικλ Γουλφ, τον συγγραφέα του αμφιλεγόμενου βιβλίου "Fire and Fury: Inside the Trump White House". Στο βιβλίο αυτό ο Μπάνον φέρεται να χαρακτήρισε "προδοτική" και "αντιπατριωτική" τη συνάντηση που είχαν ο γιος του Τραμπ και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, με μια Ρωσίδα δικηγόρο, τον Ιούνιο του 2016. Η συνάντηση αυτή οργανώθηκε αφού ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ πληροφορήθηκε, μέσω ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε επιβαρυντικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, την αντίπαλο του πατέρα του στις προεδρικές εκλογές.

Όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο του βιβλίου του Γουλφ ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάνον ότι "έχει τρελαθεί". Έξι ημέρες αργότερα, ο Μπάνον παραιτήθηκε από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του Breitbart News.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κλήτευση εκ μέρους του Μιούλερ μπορεί να είναι μια τακτική πίεσης για να αναγκάσει τον Μπάνον να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνά του.

Ο Μπάνον μίλησε σήμερα και στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων που διεξάγει τη δική της έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Εντός της εβδομάδας στην Επιτροπή αναμένεται επίσης να καταθέσουν ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Κόρεϊ Λεουαντόφσκι και η διευθύντρια επικοινωνιών του Λευκού Οίκου Χόουπ Χικς η οποία υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του ενώ είχε εργαστεί στο παρελθόν και στην κτηματομεσιτική εταιρεία Trump Organization.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ