ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «ψαλίδισαν» την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Οι ΗΠΑ «ψαλίδισαν» την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους
Παλαιστίνιοι περιμένουν στην ουρά για να λάβουν τρόφιμα που μοιράζουν τα Ηνωμένα Έθνη / Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Mohammed Salem

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παρακρατήσουν πάνω από το 50% του συνολικού ποσού των 125 εκατομμυρίων δολαρίων που διατίθενται στην υπηρεσία αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους.

Όπως μετέδωσε το BBC, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν 60 εκατομμύρια αλλά θα «εξετάσουν» εάν και πότε θα απελευθερώσουν το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή 65 εκατ. δολάρια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα έκλειναν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης εάν οι Παλαιστίνιοι απέρριπταν τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν σχεδόν το 30% των εργασιών των Ηνωμένων Εθνών. Ο δεύτερος μεγαλύτερος «χορηγός», η Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε λιγότερα από τα μισά χρήματα από τις ΗΠΑ το 2016.

Την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εξαπέλυσε «πυρά» κατά των ειρηνευτικών προσπαθειών του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι δεν θα αποδεχτεί καμία ειρηνευτική πρόταση από τις ΗΠΑ μετά από την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ο Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έβαλε τέλος στις Συμφωνίες του Όσλο, με τις οποίες ξεκίνησε η ειρηνευτική διαδικασία το 1994.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ