ΚΟΣΜΟΣ

Οικογένεια Τέρπιν: Η φρικιαστική πραγματικότητα που έκρυβαν οι φωτογραφίες ευτυχίας

Οικογένεια Τέρπιν: Η φρικιαστική πραγματικότητα που έκρυβαν οι φωτογραφίες ευτυχίας
Facebook

Το δράμα 13 παιδιών, ηλικίας από 2 έως 29 ετών, έκρυβαν καλά για πολλά χρόνια οι τοίχοι ενός σπιτιού, στην περιοχή Πέρις στη νότια Καλιφόρνια. Η εικόνα της ευτυχισμένης οικογένειας που παρουσίαζαν οι γονείς μέσα από τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απείχε πολύ από την πραγματικότητα, όπως αποδείχθηκε μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις μίας κόρης τους, η οποία κατάφερε να αποδράσει από το σπίτι-κολαστήριο στο οποίο κρατούνταν αιχμάλωτοι, σε άθλιες συνθήκες η ίδια και τα 12 αδέλφια της.

Το ερώτημα γιατί ο Ντέιβιντ Άλεν Τέρπιν και η σύζυγός του Λουίζ Άννα Τέρπιν κρατούσαν φυλακισμένα τα 13 παιδιά τους, αλλά και το πώς είναι δυνατόν να μην γνώριζε κανείς ότι κάτι -τουλάχιστον ασυνήθιστο- συμβαίνει σε αυτή την οικογένεια, παραμένουν αναπάντητα.

Η απόδραση που αποκάλυψε το δράμα

Αν η 17χρονη δεν είχε καταφέρει να δραπετεύσει και να ενημερώσει τις Αρχές, η ίδια και θα αδέλφια της θα παρέμεναν ακόμη εγκλωβισμένα στις άθλιες συνθήκες που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι τους οι γονείς.

Το θαρραλέο κορίτσι το έσκασε από ένα παράθυρο, παίρνοντας μαζί της ένα κινητό τηλέφωνο που βρήκε μέσα στο σπίτι, το οποίο χρησιμοποίησε για να ενημερώσει τις τοπικές Αρχές για το οικογενειακό δράμα. Οι αστυνομικοί περιγράφουν ότι αντίκρυσαν ένα υποσιτισμένο και αδύναμο κορίτσι που δεν έμοιαζε μεγαλύτερο από δέκα ετών, αν και στην πραγματικότητα είναι 17.

Παιδιά αλυσοδεμένα σε κρεβάτια και φωτογραφίες οικογενειακής ευτυχίας

Όταν οι τοπικές Αρχές πήγαν στο σπίτι που τους υπέδειξε η 17χρονη, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα: Κάποια από τα παιδιά ήταν ακινητοποιημένα και δεμένα στα κρεβάτια με αλυσίδες, που ήταν κλειδωμένες με λουκέτα».

Οι συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο σπίτι ήταν άθλιες. Τα πάντα ήταν πολύ βρώμικα, όμως και τα ίδια τα παιδιά. «Φαινόταν υποσιτισμένα και ήταν όλα τους πολύ λερωμένα», είπαν οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τους οποίους τα παιδιά έμοιαζαν πολύ μικρότερα από την πραγματική τους ηλικία.

Κανένα από τα παιδιά δεν είχε πάει ποτέ σχολείο και εκτιμάται ότι τους έκανε μαθήματα ο πατέρας τους, ο οποίος στα κρατικά αρχεία εμφανίζεται ως ο διευθυντής ιδιωτικού σχολείου, η διεύθυνση του οποίου συμπίπτει με εκείνη του σπιτιού-κολαστήριο.

Ένα από τα παράδοξα στην όλη ιστορία είναι και οι φωτογραφίες και τα βίντεο οικογενειακής ευτυχίας που αναρτούσαν οι γονείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις οποίες εμφανίζονται όλα τα μέλη της οικογένειας χαμογελαστά και χαρούμενα.

Σε μια από αυτές, η οικογένεια εμφανίζεται σε πλήρη απαρτία κατά τη διάρκεια της τελετής ανανέωσης των γαμήλιων όρκων των γονιών, στο Λας Βέγκας, με τα παιδιά να φορούν όλα τα ίδια ρούχα, σκούρα κοστούμια τα αγόρια και φορέματα τα κορίτσια, μια εικόνα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν που πραγματικά επικρατούσε στο σπίτι τους.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά των γονιών

189545751


Πηγή:EPA/Riverside County Sheriff’s Department / HANDOUT

Ο Ντέιβιντ και η Λουίζ Άννα Τέρπιν συνελήφθησαν και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τις κατηγορίες του βασανισμού και της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο. Η εγγύηση για τον κάθε έναν από αυτούς ορίστηκε στα 9 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον σερίφη της περιοχής, κανείς από τους δυο δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές, ούτε οι υπηρεσίες πρόνοιας και προστασίας παιδιών είχαν ποτέ κληθεί στο σπίτι τους.

Οι άγνωστες πτυχές

Στην όλη ιστορία όμως υπάρχουν ακόμη κενά. Το πρώτο αφορά το αφήγημα των γονιών σχετικά με το γιατί κρατούσαν αιχμάλωτα τα παιδιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές Αρχές η μητέρα εμφανίζεται σαστισμένη και αμήχανη και αναρωτιέται γιατί βρέθηκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν οι Τέρπιν έχουν ζητήσει νομική εκπροσώπηση, ενώ είναι προγραμματισμένο να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου την Πέμπτη.

Γνώριζαν οι συγγενείς;

Άγνωστο επίσης παραμένει αν και τι γνώριζαν για την συγκεκριμένη οικογένεια οι συγγενείς τους. Η μητέρα του Ντέιβιντ Τέρπιν, Μπέτι, δήλωσε πως δεν έχει πληροφορίες για την υπόθεση, σημειώνοντας πάντως πως έχει ακουστεί μόνο η μία πλευρά της ιστορίας, κάνοντας λόγο για μια «αξιοσέβαστη οικογένεια».

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι τα παιδιά φορούσαν όλα τα ίδια ρούχα, ανάλογα με το φύλο τους, ώστε να μπορούν οι γονείς πιο εύκολα να τα «ελέγχουν» όταν έβγαιναν έξω από το σπίτι. Τα στοίχιζαν δε και ανάλογα με την ηλικία τους, συνοδεύοντάς τα πάντα στις εξόδους τους, με τον έναν γονιό να παίρνει θέση μπροστά και τον άλλον να βρίσκεται στο τέλος της «γραμμής».

Πόσο καιρό ήταν αιχμάλωτα τα παιδιά

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα παιδιά όταν τα εντόπισαν οι Αρχές, υποδηλώνει πως κρατούνταν φυλακισμένα σε άθλιες συνθήκες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Κοινωνικών Υπηρεσιών της περιοχής, ωστόσο δεν μπορεί ακόμη να καταστεί σαφής η ακριβής περίοδος της αιχμαλωσίας τους.

Πώς συντηρούσαν οι γονείς την πολυμελή οικογένεια

Άγνωστο παραμένει και το πώς οι Τέρπιν αντλούσαν οικονομικούς πόρους για να συντηρήσουν την 15μελή τους οικογένεια. Όπως έχει γίνει γνωστό, το 2011 είχαν υποβάλλει αίτημα πτώχευσης με τον πατέρα να δηλώνει τη δεδομένη χρονική στιγμή ετήσιο εισόδημα 140.000 δολαρίων, από την εργασία του ως μηχανικός, ενώ η μητέρα δεν εμφάνιζε εισοδήματα καθώς ασχολούνταν με τα οικιακά.

Τα χρέη του ζευγαριού ανέρχονταν σε 240.000 δολάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούσαν οφειλές σε πιστωτικές κάρτες.

Ωστόσο, κατάφερναν να κάνουν πολλά ταξίδια όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια, όπως φανερώνουν και οι αναρτήσεις των φωτογραφιών τους στο Facebook. Μάλιστα, οι δύο γονείς είχαν μαζί και τα 13 παιδιά τους σε δύο τελετές για την ανανέωση των γαμήλιων όρκων τους στο Λας Βέγκας, το 2013 και το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ