ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διώξεις κατά της ηγεσίας δύο πολεμικών πλοίων που ενεπλάκησαν σε ναυτικά δυστυχήματα

ΗΠΑ: Διώξεις κατά της ηγεσίας δύο πολεμικών πλοίων που ενεπλάκησαν σε ναυτικά δυστυχήματα
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιμέτωποι με κατηγορίες παράβασης καθήκοντος, πρόκλησης καταστροφών σε πολεμικό πλοίο, αλλά κι ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ίσως βρεθούν τα πρώην στελέχη διοίκησης των δύο πλοίων του αμερικανικού ναυτικού (USS Fitzgerald, USS John S. McCain), που ενεπλάκησαν σε δύο θανατηφόρα συμβάντα, το 2017, που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ναύτες.

Όπως αναφέρει το CNNi, ο διοικητής του USS McCain ήταν ο Αλφρέντο Σάντσεζ, ενώ του USS Fitzgerald, o Μπράις Μπένσον.

«Μετά από προσεκτική έρευνα, ο ναύαρχος Φρανκ Κάλντουελ ανακοίνωσε ότι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης θ’ απαγγελθούν κατά των στελεχών που ενεπλάκησαν στα ναυτικά συμβάντα των συγκρούσεων», με άλλα πλοία σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Όπως προβλέπει ο κανονισμός, ενεργοποιείται η διαδικασία επεξεργασίας στοιχείων που υποστηρίζουν την πιθανή απαγγελία κατηγοριών κατά αρκετών μελών του πληρώματος του USS Fitzgerald. «Οι βαθμοί των μελών του πληρώματος περιλαμβάνουν τον διοικητή, δύο υποπλοιάρχους, αλλά κι έναν ανθυποπλοίαρχο».

Από την σύγκρουση του πυραυλοφόρου καταδρομικού Fitzgerald με το πλοίο ACX Crystal στις 17 Ιουνίου 2017 σκοτώθηκαν επτά Αμερικανοί ναύτες, ενώ το περιστατικό αυτό έγινε στα ανοιχτά των ακτών της νήσου Χονσού της Ιαπωνίας. Στην θαλάσσια αυτή περιοχή ταξιδεύουν αρκετά εμπορικά πλοία.

Από την σύγκρουση του USS John S. McCain, επίσης πυραυλοφόρο καταδρομικό, με το υπό σημαία Λιβερίας Alnic MC (21 Αυγούστου 2017) σκοτώθηκαν δέκα Αμερικανοί ναύτες.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης, ότι πέρα από την δικαστική διαδικασία θα επιβληθούν κυρώσεις σε τέσσερα μέλη του πληρώματος του Fitgerald, αλλά και τέσσερα μέλη του John S. McCain, επί τη βάσει των διατάξεων του εσωτερικού ναυτικού κανονισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ