ΚΟΣΜΟΣ

Τίλερσον: Δεν θα ανεχτούμε μία Βόρεια Κορέα οπλισμένη με πυρηνικά

Τίλερσον: Δεν θα ανεχτούμε μία Βόρεια Κορέα οπλισμένη με πυρηνικά
REUTERS/Ben Nelms

Δεν θα ανεχτούμε μία Βόρεια Κορέα οπλισμένη με πυρηνικά, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Σύνοδο του Βανκούβερ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα, με θέμα τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με τον Τίλερσον, στη Σύνοδο αποφασίστηκε ότι η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρεια Κορέα.

Ο ίδιος διεμήνυσε ότι η παύση των απειλητικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας, είναι αναγκαία, προκειμένου να επιτραπεί ο διάλογος με τη χώρα.

Όπως είπε, είναι καιρός να μιλήσουμε με τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα και να πουν ότι θέλουν να μιλήσουν. Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, σχετικά με το χειρισμό απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα περιορισμένης στρατιωτικής επέμβασης στη Βόρεια Κορέα, ο Τίλερσον είπε ότι δεν θα σχολιάσει ζητήματα για τα οποία δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, τόνισε ότι η απειλή από τη Βόρεια Κορέα επιμένει και χειροτερεύει. Όπως είπε οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο συμφώνησαν να δουλέψουν από κοινού προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι οι οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα εφαρμόζονται αυστηρά.

Η ίδια τόνισε ακόμα, ότι το ζήτημα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ σημαντικό για τον Καναδά φέτος, καθώς έχει την προεδρία της G7.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ