ΚΟΣΜΟΣ

Ντιμιτρόφ: Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα

Ντιμιτρόφ: Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα
REUTERS/Costas Baltas

Την αισιοδοξία του για το νέο διαπραγματευτικό «γύρο» για την ονομασία των Σκοπίων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, που σε σημερινή του συνέντευξη τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αξιοποιήσουν το μομέντουμ για να προχωρήσουν οι συζητήσεις και να επιλυθεί η διαμάχη.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως υπάρχει περίπτωση οι συνομιλίες να αποβούν άκαρπες. Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι η όποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να επικυρωθεί σε δημοψήφισμα ενώ εξέφρασε την πεποίθηση καμία χώρα δεν πρέπει να έχει μονοπώλιο στο όνομα «Μακεδονία».

Το BIRN (Balkan Investigative Network), στο οποίο ο Ντιμιτρόφ έδωσε και την συνέντευξη, αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει πολλάκις ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για τις συζητήσεις.

«Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, δεν έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι η λύση του ζητήματος της ονομασίας είναι κοντά» γράφει το BIRN , και συνεχίζει: «Ο Ντιμιτρόφ αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το ζήτημα αυτό να πρέπει να μετατεθεί σε μια πιο συμφέρουσα χρονική συγκυρία».

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια, για να αδράξουμε την μέρα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, και συμπλήρωσε: «Έχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς [σ.σ. τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό] και θεωρώ ότι την Τετάρτη θα βάλει ιδέες και προτάσεις στο τραπέζι –ένα πρωταρχικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί η επαρκής πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις. Μετά από αυτό, θα εμπλακούμε πιο ενεργά και εμείς [σ.σ. ο ίδιος και ο Νίκος Κοτζιάς] θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων από τις δύο χώρες».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, σε αυτό το σημείο υπάρχει ένας κίνδυνος γιατί «όταν εμπλέκονται υπουργοί και πρωθυπουργοί τότε το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο».

«Στην περίπτωσή μας δεν ισχύει αυτό αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο» ανέφερε, και συνέχισε: «Παρά όλη την αισιοδοξία, πρέπει να αποδεχτούμε την πιθανότητα να μην μπορέσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας τώρα, αλλά είμαστε πεπεισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέχρι να τα καταφέρουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ τόνισε επίσης ότι: «Η λύση είναι εφικτή μόνο εάν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας». Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί μια κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών τότε αυτή θα πρέπει να «επικυρωθεί» σε ένα δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ