ΚΟΣΜΟΣ

«Τα παιδιά ήταν αποστεωμένα», «Δεν με άφηναν να τα δω»: Συγγενείς των Τέρπιν λύνουν τη σιωπή τους

«Τα παιδιά ήταν αποστεωμένα», «Δεν με άφηναν να τα δω»: Συγγενείς των Τέρπιν λύνουν τη σιωπή τους

Λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη του δράματος των 13 παιδιών που κρατούνταν αιχμάλωτα μέσα στο σπίτι τους, από τους ίδιους τους γονείς τους, συγγενείς των Τέρπιν λύνουν τη σιωπή τους και μιλούν για την «περίεργη» συμπεριφορά των γονιών και την μυστικοπάθειά τους σε ό,τι αφορούσε την οικογένειά τους.

Για δεκαετίες η Ελίζαμπεθ Φλόρες παρακαλούσε να δει τα ανίψια της, έστω για λίγο, ακόμη και μέσω Skype. Όμως η αδελφή της και ο γαμπρός της κρατούσαν τόσο μυστική τη ζωή τους, που δεν της το επέτρεπαν.

«Όταν αυτό συμβαίνει για πάνω από 20 χρόνια, καθώς ξεκίνησε πολύ πριν οι δυο τους αποκτήσουν παιδιά, δεν σου κάνει πια εντύπωση, δεν σκέφτεσαι ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά», είπε η Φλόρες, θεία των 13 αιχμάλωτων παιδιών, μιλώντας στο ABC σε μια προσπάθεια να εξηγήσει πώς δεν είχε υποψιαστεί ότι κάτι μη φυσιολογικό συμβαίνει στην οικογένεια της αδελφής της. «Αν ήταν κάτι που συνέβαινε για ένα-δύο χρόνια, μπορεί να υποψιαζόμασταν ότι κάτι δεν πάει καλά. Όμως μας είχαν αποκόψει πολύ πριν αποκτήσουν παιδιά. Ήταν πολύ μυστικοπαθείς, προστάτευαν την ιδιωτική τους ζωή, ενώ δεν μας επισκέπτονταν και συχνά», πρόσθεσε.

Πλέον, η Φλόρες, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης έμαθαν τι συνέβαινε στο σπίτι του Ντέιβιντ και της Λουίζ Άννα Τέρπιν, που κρατούσαν ομήρους, τα 13 τους παιδιά, ηλικίας από 2 έως 29 ετών, κάποια εκ των οποίων βρέθηκαν και αλυσοδεμένα… Μετά την επέμβαση των Αρχών, που ενημερώθηκαν από την 17χρονη κόρη των Τέρπιν που κατάφερε να δραπετεύσει, τα παιδιά είναι ελεύθερα από τα δεσμά τους, σε αντίθεση με τους γονείς, που τέθηκαν υπό κράτηση και βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες του βασανισμού και της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο.

«Μου συμπεριφέρονταν σαν να είμαι ένα από τα παιδιά τους»

Μία από τους συγγενείς που έλυσε τη σιωπή της όταν αποκαλύφθηκε το δράμα των 13 παιδιών, μίλησε και για το πόσο περίεργα και αμήχανα την έκανε να νιώθει ο γαμπρός της με τη συμπεριφορά του. Ενθυμούμενη τους λίγους μήνες που πέρασε κάτω από την ίδια στέγη με το ζευγάρι όταν φοιτούσε στο κολέγιο, είπε πως ο Ντέιβιντ συνήθιζε να την κοιτά όποτε έκανε ντους.

«Όταν έμπαινα για μπάνιο, ερχόταν μετά από λίγη ώρα, ενώ βρισκόμουν στη ντουζιέρα και με κοιτούσε. Ήταν πιο πολύ σαν αστείο. Δεν με άγγιξε ποτέ», περιέγραψε, σημειώνοντας πως δεν είχε μιλήσει σε κανέναν για αυτό. «Ήμουν νέα, φοβόμουν.. Ήμουν στο Τέξας, όπου δεν είχαν κανέναν γνωστό. Μου συμπεριφέρονταν όπως και στα παιδιά τους, συνεπώς έπρεπε κι εγώ να υπακούω στους κανόνες τους. Τώρα που είμαι ενήλικη, ανατρέχοντας σε εκείνη την περίοδο, βλέπω πράγματα που τότε δεν τα είχα σπουδαιολογήσει».

Εκείνη την περίοδο οι Τέρπιν είχαν ήδη αποκτήσει τα πρώτα τους παιδιά και η Φλόρες παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους, θυμήθηκε πως τους χαρακτήριζε αυστηρούς, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν είχε δει ποτέ κανενός είδους κακοποίηση.

Σταδιακά η αδελφή της, Λουίζ Άννα, άρχισε να κόβει την επαφή ακόμη και με τον πατέρα τους. «Πριν από αρκετά χρόνια ο μπαμπάς μας θέλησε να δει την Λουίζ και την οικογένειά της. Έκλεισε αεροπορικά εισιτήρια και ήταν έτοιμος για το ταξίδι, όμως όταν της τηλεφώνησε για να την ενημερώσει για την επίσκεψή του, εκείνη του είπε να μην πάει», λέει η Φλόρες.

«Τα παιδιά ήταν αποστεωμένα»

Η άλλη αδελφή της Λουίζ Άννα, μίλησε επίσης για την οικογένεια Τέρπιν και για τις μεταξύ τους σχέσεις. Είχε επικοινωνία με την αδελφή της, όμως ανησυχούσε και για το βάρος των 13 παιδιών, όπως είπε στο NBC.

«Πάντα έκανα σχόλια στην Λουίζ για το βάρος των παιδιών, όποτε της μιλούσα, και της έλεγα ότι είναι πολύ αδύνατα, όμως εκείνη γελούσε και έλεγε πως μοιάζουν στον Ντέιβιντ, τον πατέρα τους, που είναι και αυτός ψηλόλιγνος», είπε η Τερέζα Ρομπινέτ, που ξέσπασε σε κλάματα όταν αποκαλύφθηκαν οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσαν τα ανίψια της. «Έχουμε πληγωθεί, έχουμε σοκαριστεί και νιώθουμε θυμό και απογοήτευση, όπως όλος ο κόσμος», είπε η Ρομπινέτ, ενώ η Φλόρες, που επίσης δήλωσε συντετριμμένη από τις αποκαλύψεις, όμως είπε πως ακόμη αγαπάει την αδελφή της.

«Θέλω να ξέρει πως είναι ακόμη αίμα μου και πως την αγαπώ. Δεν συμφωνώ με αυτά που έκανε και οι πράξεις της έκαναν όλη την οικογένεια να υποφέρει. Όμως θέλω να ξέρει πως προσεύχομαι για τη σωτηρία της», είπε η Φλόρες και έστειλε ένα μήνυμα στα ανίψια της: «Θέλω να ξέρουν, κι ας μην μας γνωρίζουν κάποια από αυτά, ότι έχουν οικογένεια που τα αγαπά».

«Έμοιαζαν με μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια»

Για τη σχέση της με την οικογένεια Τέρπιν μίλησε και μια θεία της Λουίζ Άννα, η Μπρέντα Τέιλορ, η οποία παραδέχθηκε πως δεν είχε συχνή επαφή με την ανιψιά της, όμως μάθαινε τα νέα τους μέσα από τις δραστηριότητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Βλέποντας τις φωτογραφίες που αναρτούσαν, είχες την εντύπωση πως είναι μια μεγάλη, ευτυχισμένη οικογένεια», είπε η Τέιλορ, προσθέτοντας πως η ανιψιά της ήταν γύρω στα 16 όταν παντρεύθηκε τον Ντέιβιντ.

Και οι δύο ήταν από την δυτική Βιρτζίνια, όμως δεν επισκέπτονταν συχνά την γενέτειρά τους. Τελευταία φορά πήγαν εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν είχαν μόνο δύο παιδιά. «Δεν ήρθαν ούτε για τις κηδείες των γονιών της Λουίζ Άννα», είπε η θεία της αποκαλύπτοντας πως όλοι στην οικογένεια αναρωτιούνταν γιατί είχαν αποκτήσει τόσα πολλά παιδιά.

Aunts of 13 captive children reveal years of secrecy and concerns, By Holly Yan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ