ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια: Αξιοποιήστε την ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού

Μήνυμα Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια: Αξιοποιήστε την ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού
twitter@NATOpress

Μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις της πΓΔΜ να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από το βήμα της Βουλής των Σκοπίων, όπου μίλησε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χαιρέτισε μεν τη βούληση που υπάρχει προς την κατεύθυνση αυτή, ωστόσο σημείωσε με νόημα πως η φιλοδοξία πρέπει να συνοδεύεται με ρεαλισμό και πρόσθεσε πως χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να γίνει μέλος της Συμμαχίας η χώρα, με πρώτη εκκρεμότητα που πρέπει να διευθετηθεί να είναι αυτή της ονομασίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ χαιρέτισε τις διαβουλεύσεις Σκοπίων-Αθήνας που επανεκκίνησαν χθες στη Νέα Υόρκη, κάνοντας λόγο για «πολύτιμο βήμα» προς την επίλυση του ονοματολογικού της πγΔΜ.

Ο Δανός αξιωματούχος παρότρυνε τους πολιτικούς των Σκοπίων να καλλιεργήσουν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές τους, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ΠΓΔΜ στα μέτωπα της καλής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε μεν την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί, αλλά υπογράμμισε ότι ένταξη στη Συμμαχία δεν προϋποθέτει μόνο κοινά συμφέρονται αλλά και «κοινές αξίες».

Δεν παρέλειψε δε να επαινέσει τα Σκόπια, γιατί από χώρα αστάθειας, έκαναν στροφή και μετατράπηκαν σε χώρα ευκαιριών, σημειώνοντας πως «στο ΝΑΤΟ έχετε έναν πραγματικό φίλο», αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει πόσο πολύ τον σόκαραν τα γεγονότα που είχαν εκτυλιχθεί τον περασμένο Απρίλιο στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα έχει αργότερα σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίων θα προβούν και σε κοινές δηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ