ΚΟΣΜΟΣ

Έξι νεκροί και σοβαρά προβλήματα στη βόρεια Ευρώπη από την καταιγίδα Φρειδερίκη

Έξι νεκροί και σοβαρά προβλήματα στη βόρεια Ευρώπη από την καταιγίδα Φρειδερίκη
REUTERS

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη Βόρεια Ευρώπη, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο. Σοβαρά είναι τα προβλήματα στις μετακινήσεις, ακινητοποιημένα παραμένουν τα τρένα, ενώ ματαιώσεις και ακυρώσεις πτήσεων καταγράφηκαν στα αεροδρόμια.

Στη Γερμανία, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα που προκλήθηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες. Ένας 59χρονος καταπλακώθηκε από δέντρο στο Έμεριχ-Έλτεν, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε κάτω από παρόμοιες συνθήκες στη Θουριγγία ενώ ένας οδηγός νταλίκας 68 ετών έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που συνδέεται με την καταιγίδα, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Ρηνανίας.

Πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία δεν λειτούργησαν στη δυτική Γερμανία. Στο Βερολίνο ορισμένα σχολεία έκλεισαν νωρίτερα ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Στην Ολλανδία δύο άνδρες ηλικίας 62 ετών σκοτώθηκαν από πτώσεις δέντρων στο Τσβέλε και το Ένσεντε. Στο Βέλγιο, ένας οδηγός έχασε τη ζωή του όταν δέντρο έπεσε πάνω στο όχημά του, στα νότια προάστια των Βρυξελλών.

Τα δρομολόγια όλων των τρένων διακόπηκαν τελείως σήμερα στη Γερμανία και την Ολλανδία ενώ πολλά αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος λόγω της καταιγίδας.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) αποφάσισαν να διακόψουν την κυκλοφορία των τρένων σε όλη τη χώρα. "Τα τρένα παραμένουν στις αφετηρίες τους ή θα σταματήσουν σε σταθμούς κατά μήκος του δρομολογίου τους" είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθένοντας ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει "τουλάχιστον καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας".

Ένας άλλος εκπρόσωπος της εταιρείας που μίλησε στο Γερμανικό Πρακτορείο (DPA) είπε ότι οι επιβάτες που έχουν μπλοκαριστεί στους σταθμούς θα μπορέσουν να διανυκτερεύσουν στα τρένα ή σε ξενοδοχεία. "Πρέπει να προστατεύσουμε τους επιβάτες μας και το προσωπικό μας", πρόσθεσε.

Αφού παρέλυσε τις συγκοινωνίες στις δυτικές περιοχές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, η καταιγίδα Φρειδερίκη κατευθύνεται προς τα ανατολικά. Νωρίς το απόγευμα οι άνεμοι ξεπερνούσαν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα. Στον ορεινό όγκο του Χαρτς, στην κεντρική Γερμανία, καταγράφηκαν ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 203 χιλιομέτρων.

Νωρίτερα, η καταιγίδα που προερχόταν από τη Βόρεια Θάλασσα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην Ολλανδία –όπου τα τρένα παραμένουν ακινητοποιημένα– και το Βέλγιο. Στο αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ αναβλήθηκαν πολλές πτήσεις το πρωί. Τα δρομολόγια επαναλήφθηκαν το απόγευμα, ωστόσο ο αέρας παρέσυρε τις λαμαρίνες στη στέγη ενός τερματικού σταθμού και οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να κλείσουν δύο αίθουσες αναχωρήσεων. Συνολικά ακυρώθηκαν 320 πτήσεις.

Παρόμοια προβλήματα με ματαιώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων καταγράφηκαν στα γερμανικά αεροδρόμια του Ντίσελντορφ και του Μονάχου. Από το μεσημέρι, κανένα αεροπλάνο δεν μπόρεσε να απογειωθεί ή να προσγειωθεί στο Ντίσελντορφ. Αδύνατη ήταν η απογείωση και από το αεροδρόμιο του Ανόβερου.

στην Ολλανδία, από τη διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων προκλήθηκε πραγματικό χάος: εκατοντάδες επιβάτες, συγκεντρωμένοι στους σταθμούς, έψαχναν μάταια ένα μέσο μεταφοράς, αφού και τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τραμ αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα.

Στη βόρεια Γαλλία, περίπου 3.000 νοικοκυριά παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ