ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Τσελίκ στην ΕΕ: Πλήρης ένταξη της Τουρκίας ή τέλος στη συμφωνία για το προσφυγικό

Τελεσίγραφο Τσελίκ στην ΕΕ: Πλήρης ένταξη της Τουρκίας ή τέλος στη συμφωνία για το προσφυγικό
EPA/JAKUB GAVLAK

Απορρίπτει οποιαδήποτε άλλη μορφή συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλην της πλήρους ένταξης ως κράτος μέλος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, προειδοποιώντας πως με την τωρινή κατάσταση η Άγκυρα δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει να τηρεί από την πλευρά της τη συμφωνία για το προσφυγικό.

«Δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις προτάσεις για μια προνομιακή σχέση ή παρόμοιες προσεγγίσεις. Δεν είναι δυνατό να προταθεί στην Τουρκία κάτι τέτοιο. Όπως κι αν ονομάζεται, προνομιακή σχέση ή συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία, μια τέτοια πρόταση δεν θα εξεταστεί καν από την Τουρκία», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, απαντώντας ουσιαστικά στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε λόγο για εταιρική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο Ομέρ Τσελίκ κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν τηρεί όλους τους όρους της συμφωνίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς τις ευρωπαϊκές χώρες, και αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία σημείωσε πως «δεν λειτουργεί», ενώ πρόσθεσε πως ούτε νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ανοίξει, ούτε έχει γίνει επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ουσιαστικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Τουρκία να συνεχίσει να τηρεί αυτή τη συμφωνία, είπε ο Τσελίκ.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν την επίτευξη προόδου στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν αλλού, κάνοντας αναφορά στην πιθανότητα μιας συνεργασίας που θα απέχει όμως από την πλήρη ένταξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για τις διώξεις εναντίον των υποστηρικτών της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Σχεδόν 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ 150.000 περιμένουν να δικαστούν, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και δικαστικοί, που έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ