ΚΟΣΜΟΣ

Μια μάζα απορριμμάτων υπονόμου γίνεται έκθεμα σε μουσείο

Μια μάζα απορριμμάτων υπονόμου γίνεται έκθεμα σε μουσείο
Thames Water handout via REUTERS

Κάτι που ως τώρα ήταν μια απλή μάζα απορριμμάτων σε υπόνομο, θα μετατραπεί πλέον σε έκθεμα μουσείου στο Λονδίνο.

Το περίεργο αυτό αντικείμενο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό θραύσμα, το οποίο ανήκει σε ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα που έχουν βρεθεί κάτω από το έδαφος του Λονδίνου. Έχει μήκος περίπου 250 μέτρων και ζυγίζει 130 τόνους (σ.σ. όσο ζυγίζουν περίπου 11 διώροφα λεωφορεία). Αφαιρέθηκε πέρσι από τους υπονόμους του ανατολικού Λονδίνου και συγκεκριμένα στην περιοχή Whitechapel, διότι είχε προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

«Βρίσκεται στην καραντίνα εδώ και περίπου εννέα εβδομάδες και θα κάνουμε ακόμη μία επιστημονική ανάλυση πριν από τη διεξαγωγή της έκθεσης. Θα παρουσιαστεί μέσα σε σφραγισμένο κουτί».

Το φάντασμα της Whitechapel

Οι συγκεκριμένες μάζες δημιουργούνται από αντικείμενα όπως τα υγρά μαντηλάκια, οι πάνες των μωρών και γενικότερα από προϊόντα υγιεινής καθώς και από διάφορα λιπαντικά ή λάδια που συχνά πετιούνται στη λεκάνη της τουαλέτας και όχι στον κάδο απορριμμάτων όπως θα έπρεπε.

Ο Thames Water είναι υπεύθυνος για το δίκτυο νερού στο Λονδίνο και υποστηρίζει πως ξοδεύει τουλάχιστον 1.4 περίπου εκατομμύρια δολάρια το μήνα, ώστε να καθαριστούν οι υπόνομοι από τέτοιες μάζες. Για να βάλει τέλος σε αυτό αποφάσισε να ξεκινήσει την καμπάνια “Bin it - don’t block it” με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με το ποια αντικείμενα πρέπει να πετιούνται και όχι να ρίχνονται στις λεκάνες.

fwto


Πηγή: CNNi / Museum of London

Τα χειρότερα υλικά για τη δημιουργία των σιχαμερών και ανησυχητικών αυτών πραγμάτων είναι συνήθως τα λάδια και τα λίπη που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα από εστιατόρια, καθώς και τα υγρά μαντηλάκια που για κάποιον ανεξήγητο λόγο «έχουν δώσει την εντύπωση» ότι πρέπει να πετιούνται στην τουαλέτα. Όμως, αντιθέτως με το χαρτί υγείας, αυτά χρειάζονται ολόκληρα χρόνια για να διαλυθούν εντελώς, αφού συνήθως περιέχουν πλαστικό.

Όσον αφορά το λίπος, έχει την τάση να κολλάει πάνω σε άλλα αντικείμενα, όπως τα υγρά μαντήλια.

Η αφαίρεση της συγκεκριμένης μάζας του Λονδίνου, διήρκησε εννέα εβδομάδες! «Οι άνθρωποι πίστευαν πως θα βγει μια και καλή. Οι εργάτες όμως έπρεπε να το χωρίσουν σε πολλά μικρά κομμάτια και να το βγάλουν έξω μέσω ενός σωλήνα» ανάφερε ένας από τους υπεύθυνους.

Η κατάληξη

Αντί να καταλήξει σε κάποιον χώρο υγειονομικής ταφής, η μάζα μετατράπηκε σε βιοκαύσιμο σε μία ειδική εγκατάσταση της Σκωτίας. «Είμαστε οι μόνοι που μετατρέπουμε τέτοια πράγματα σε βιοντίζελ» αναφέρει ο υπεύθυνος της εταιρείας, Dickon Posnett.

«Είναι δύσκολο και κοστίζει. Κάθε τόνος βιοντίζελ όμως αντικαθιστά έναν τόνο κανονικού καυσίμου ντίζελ».

4


Πηγή: Thames Water handout via REUTERS

Ο Posnett εκτιμά ότι το αντικείμενο του Whitechapel θα μπορούσε να έχει αποφέρει μέχρι 10.000 λίτρα καυσίμων, μερικά από τα οποία έχουν τροφοδοτήσει ήδη λεωφορεία του Λονδίνου.

Κομμάτι ιστορίας

Το Μουσείο του Λονδίνου πήρε αρκετές προφυλάξεις πριν αποφασίσει να συμπεριλάβει στη συλλογή του ένα τέτοιο αντικείμενο. Το έλεγξαν για τυχόν επικίνδυνα αέρια ή κοφτερά κομμάτια μέσα του.

«Η μάζα από μόνη της είναι τοξική, οπότε έπρεπε να σιγουρευτούμε πως δεν θα εκθέσουμε κάτι επικίνδυνο».

Τα αποτελέσματα όλων των τεστ που διεξήχθησαν ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αντικειμένου θα είναι διαθέσιμα στην έκθεση, για την οποία οι υπεύθυνοι πιστεύουν πως τα σχόλια θα είναι διφορούμενα.

«Θα υπάρξουν σίγουρα άνθρωποι που θα ρωτούν γιατί αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε μία έκθεση αλλά μία ομάδα ανθρώπων θα καταλάβει πως πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα του Λονδίνου».

Πληροφορίες από CNNi / Massive London 'fatberg' to be turned into museum exhibit

ΔΗΜΟΦΙΛΗ