ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πυρετώδεις διεργασίες για να βρεθεί λύση στο «λουκέτο» του ομοσπονδιακού κράτους

ΗΠΑ: Πυρετώδεις διεργασίες για να βρεθεί λύση στο «λουκέτο» του ομοσπονδιακού κράτους
REUTERS/Joshua Roberts

Νέα συνεδρίαση της Γερουσίας των ΗΠΑ θα γίνει σήμερα, μετά το «ναυάγιο» στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που οδήγησε σε «λουκέτο» στο ομοσπονδιακό κράτος.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι το νομοθετικό σώμα θα συνεδριάσει εκ νέου την Κυριακή και θα εργαστεί για «όσο διάστημα χρειαστεί» για να δώσει ένα τέλος στο αδιέξοδο.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Γερουσία τη Δευτέρα στη 1:00, τοπική ώρα - 08:00, ώρα Ελλάδας για την υιοθέτηση νομοσχεδίου προσωρινής χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 8 Φεβρουαρίου, εκτός και αν οι Δημοκρατικοί συμφωνήσουν να διεξαχθεί η ψηφοφορία νωρίτερα.

«Θέλω να δηλώσω στον Αμερικανικό λαό ότι θα επανέλθουμε σε αυτό αύριο…και για όσο διάστημα χρειαστεί», τόνισε.

«Πυρά» Τραμπ και Πενς κατά Δημοκρατικών για την αναστολή λειτουργείας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών

Το πόσο διάστημα θα διαρκέσει η παύση λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους δεν μπορεί να προβλεφθεί. Η προηγούμενη «παύση» είχε συμβεί το 2013 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και είχε διαρκέσει 16 ημέρες.

«Είναι η πρώτη επέτειος της προεδρίας μου και οι Δημοκρατικοί θέλησαν να μου κάνουν ένα ωραίο δώρο», έγραψε ειρωνικά ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

ΗΠΑ: Τι φέρνει το «λουκέτο» στο ομοσπονδιακό κράτος

Από τη Δευτέρα αισθητές οι επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από αύριο Δευτέρα, εκτός κι αν στο μεταξύ επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.

Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που θεωρούνται «μη απαραίτητο προσωπικό» θα τεθούν σε αναγκαστική αργία. Οι δραστηριότητες πολλών υπηρεσιών θα περιοριστούν.

«Μπορούμε να κάνουμε μόνο ένα πράγμα: να περιμένουμε και να δούμε τι θα συμβεί. Είναι λίγο τρομακτικό», δήλωσε η Νοέλ Τζολ, μια 50χρονη ομοσπονδιακή υπάλληλος που θα αναγκαστεί να τεθεί σε αναγκαστική αργία.

Ήδη, στη Νέα Υόρκη το Άγαλμα της Ελευθερίας παρέμεινε κλειστό για το κοινό το Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες που προετοιμάζονται να περάσουν έξι μήνες στο Κουβέιτ και ανησυχούν ότι δεν θα πληρωθούν αμέσως. Είναι αδιανόητο», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Από χθες ο Τραμπ έχει εντείνει τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους επικεφαλής των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, όμως μέχρι το απόγευμα δεν είχε σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών γερουσιαστών Τσακ Σούμερ σχολίασε ειρωνικά τη δυσκολία του να προσπαθεί να διαπραγματευτεί με ένα πρόεδρο «που αλλάζει απόψεις συνέχεια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για τις εξελίξεις: «Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν πολύ περισσότερο για τους παράνομους μετανάστες παρά για τον μεγάλο Στρατό μας ή για την Ασφάλεια στα επικίνδυνα Νότια σύνορα», έγραψε σε ένα μήνυμά στο Twitter. «Θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν σε μια συμφωνία αλλά προτίμησαν να παίξουν το χαρτί του “κλεισίματος” αντί για αυτό», πρόσθεσε.

Αβέβαιο αν ο Ντ. Τραμπ θα μεταβεί στο Νταβός

Η συμμετοχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, ενδέχεται να τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της μερικής αναστολής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής διοίκησης, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Σχετικά με το Νταβός (…) εξετάζουμε την κατάσταση μέρα προς μέρα» δήλωσε ο Μικ Μαλβέινι, ο διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος δεν θα μεταβεί στη Φλόριντα αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα διεξαχθεί από την Τρίτη έως την Παρασκευή. Τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος το επισκέφθηκε ήταν το 2000, με τη συμμετοχή του Μπιλ Κλίντον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ