ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Ερντογάν: Θα συντρίψουμε τους Κούρδους

Απειλές Ερντογάν: Θα συντρίψουμε τους Κούρδους
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ανεβάζει τους τόνους ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μόλις μια ημέρα μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών στο Αφρίν προειδοποιεί ότι η χώρα του «θα τελειώσει» το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PΚΚ), τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας αλλά και το κουρδικό κόμμα PYD.

 

«Μέχρι να μην απομείνει τίποτα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, και συμπλήρωσε: «Θα συντρίψουμε όποιον απειλεί τον εθνικό αγώνα της Τουρκίας».

Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Προύσα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το YPG δεν μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ για να «νικήσει την Τουρκία».

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν είπε ότι «κάποιοι από τους συμμάχους» της Τουρκίας παρέδωσαν «2.000 αεροπορικά φορτία, 5.000 φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές δυνάμεις».

Προειδοποίησε δε, ότι θα στείλει πίσω στην πατρίδα τους 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν σήμερα στην Τουρκία. Δεν δίστασε, μάλιστα, να απειλήσει ότι όποιος διαδηλώνει εναντίον της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία θα «πληρώσει το τίμημα».

18985775


Πηγή: EPA/SEDAT SUNA

Νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκε ότι τουρκικά άρματα μάχης στηρίζουν τους μαχητές του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), σηματοδοτώντας την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης της Άγκυρας στην περιοχή αυτή.

Προειδοποιήσεις και από τον Τσαβούσογλου

Σε αντίστοιχες «προειδοποιήσεις» προχώρησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι όποιος αντιτάσσεται στην επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν θα τάσσεται με την πλευρά των τρομοκρατών και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ιράκ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η Άγκυρα ανέμενε από τη Γαλλία να στηρίξει τη στρατιωτική επιχείρησή της.

Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν η έκκληση της Γαλλίας προς την Τουρκία για αυτοσυγκράτηση και η προειδοποίησή της ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία.

Έπληξαν 45 στόχους

Όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την Κυριακή 45 στόχους στο Αφρίν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρεται ότι 32 μαχητικά συμμετείχαν στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον καταφυγίων, κρησφύγετων και αποθηκών με όπλα και πυρομαχικά που ανήκουν στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή.

18976630


Πηγή: EPA/HASAN KIRMIZITAS

Αεροπορικές επιδρομές το Σάββατο

Η Τουρκία ξεκίνησε να σφυροκοπά θέσεις Κούρδων μαχητών στην συριακή πόλη Αφρίν από αέρος το Σάββατο, προκαλώντας την ανησυχία της παγκόσμιας πολιτικής κοινότητας και απειλώντας να προκαλέσει νέα κρίση στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον.

Η επιχείρηση, που ονομάζεται «Κλάδος Ελαίας» δεν αποκλείεται να ανοίξει νέο «μέτωπο» στην συριακή διαμάχη, η οποία ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια.

Εδώ και χρόνια, η Άγκυρα κάνει «αγώνα» για να αντιμετωπίσει τις εντάσεις που δημιουργούνται από Κούρδους στην νοτιοανατολική Τουρκία και φαίνεται αποφασισμένη να αποτρέψει την εγκαθίδρυση ενός κουρδικού κράτους κοντά στα σύνορά της.

Τουρκικά μαχητικά βομβάρδιζαν στόχους στο Αφρίν, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και ελέγχεται από τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε ότι κατέστρεψε 108 στόχους σε επτά περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και αποθήκες όπλων και στρατώνες των Κούρδων αλλά και του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

18985782


Πηγή: EPA/SEDAT SUNA

Οι ένοπλες δυνάμεις τόνισαν, επίσης, ότι όλοι οι νεκροί και οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ήταν μόνο μέλη του YPG. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 72 μαχητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ