ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμπάς θα προτρέψει τους ευρωπαίους ΥΠΕΞ να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη

Ο Αμπάς θα προτρέψει τους ευρωπαίους ΥΠΕΞ να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη
REUTERS/Osman Orsal

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια επίσκεψής που θα πραγματοποιήσει σήμερα Δευτέρα (21/1) στις Βρυξέλλες, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στο Γαλλικό Πρακτορείο ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι.

Ο Μαχμούντ Αμπάς «αναμένει οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών να αναγνωρίσουν όλοι το Κράτος της Παλαιστίνης» ως αντίδραση στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε ο Μάλκι κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξής του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό είναι αληθινά σημαντικό», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής αναμένεται να συναντηθεί, κατά τη διάρκεια πρωινού εργασίας, με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ και τους 28 ευρωπαίους ΥΠΕΞ, στο περιθώριο του μηνιαίου συμβουλίου τους, όπως είχε κάνει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 11 Δεκεμβρίου.

«Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο, τότε πρέπει να είναι δίκαιοι στην αντιμετώπιση των δύο μερών κι αυτό οφείλει να αρχίσει με την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης», έκρινε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας.

Ο ίδιος εξάλλου υπογράμμισε πως ο Μαχμούντ Αμπάς θα διαβεβαιώσει ότι «παραμένει δεσμευμένος» στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για να κατευνάσει τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ έπειτα από πρόσφατη οργισμένη ομιλία του κατά τη διάρκεια της οποίας ανακήρυξε «το τέλος» των συμφωνιών του Όσλο (1993).

«Θα πει (στους Ευρωπαίους): Δεν πρόκειται να αποχωρήσω από την ειρηνευτική διαδικασία. Θα παραμείνω δεσμευμένος (σε αυτήν), δηλώνω όμως ότι η αποκλειστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης, το να είναι ο μοναδικός διαμεσολαβητής στην ειρηνευτική διαδικασία, είναι κάτι που έχει τερματιστεί» πλέον, εξήγησε ο Μάλκι.

Η επίσκεψη του Αμπάς στις Βρυξέλλες συμπίπτει με την περιοδεία –σε κλίμα έντασης – του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στη Μέση Ανατολή (Αίγυπτος, Ιορδανία και Ισραήλ). Οι παλαιστίνιοι ηγέτες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την επίσκεψή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ