ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρότατος σεισμός στην Αλάσκα και προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρότατος σεισμός στην Αλάσκα και προειδοποίηση για τσουνάμι
EPA/MADE NAGI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,9 βαθών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Αμερικάνικου Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε πριν από λίγο 256 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κόντιακ στην Αλάσκα

Μετά την ισχυρότατη δόνηση η Αμερικάνικη Υπηρεσία Καιρού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η προειδοποίηση για το τσουνάμι είναι σε ισχύ σε περιοχές της Αλάσκα και τον Καναδά, ενώ παρακολουθείται όλη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Οι Αρχές σε Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινγκτον έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, όπως μεταδίδει το Reuters, 10 χιλιόμετρα.

«Αν είστε στην παράκτια περιοχή, μετακινηθείτε πιο ψηλά», τόνισε το γραφείο διαχείρησης έκτακτων αναγκών.

«Βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε το τσουνάμι μπορεί να έχει προκληθεί από τον σεισμό, που ίσως ήταν καταστροφικός για τις παράκτιες περιοχές, ακόμη και μακριά από το επίκεντρό του», σημείωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού, συμπληρώντας: «Είναι σε εξέλιξη έρευνα για να προσδιοριστεί αν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωση τσουνάμι στην Χαβάη».

Μετά τις έρευνες αποδείχθηκε πως η Χαβάη δεν διέτρεχε κίνδυνο.

sunami

Ο Ναθάνιελ Μόου ήταν εν πλω προς το Κόντιακ την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός και τόνισε στο CNNi πως αισθάνθηκε τη δόνηση για περίπου ένα λεπτό. Μαζί με τους άλλους επιβαίνοντες του πλοίου κατέβηκαν και μετακινήθηκαν σε πιο ψηλό σημείο, μετά την προειδοποίηση.

«Όλη η πόλη εκκενώνεται», συμπλήρωσε.

Ο σεισμός, σύμφωνα με την Χέδερ Ραντ, ήταν πράγματι αισθητός για αρκετή ώρα όμως, όπως είπε η ίδια, «τίποτα δεν έπεσε από τους τοίχους και δεν χρειάστηκε να ξυπνήσω το παιδί μου».

«Ήταν τρομοκρατικός. Σίγουρα ο πιο μακρύς σεισμός (που έχω βιώσει)... και έχω γεννηθεί σε αυτή την περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ