ΚΟΣΜΟΣ

Λήξη συναγερμού στην Αλάσκα μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ (vids)

Λήξη συναγερμού στην Αλάσκα μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ (vids)
EPA/MADE NAGI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συναγερμός σήμανε στην Αλάσκα των ΗΠΑ λόγω της προειδοποίησης για τσουνάμι, που εξέδωσαν οι Αρχές μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7.9 Ρίχτερ που σημειώθηκε 256 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κόντιακ. Περίπου δύο ώρες μετά την αρχική προειδοποίηση οι Αρχές ανακοίνωσαν πως τελικώς δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με το CNNi.

Η προειδοποίηση για το τσουνάμι, που αφορούσε περιοχές της Αλάσκα του Καναδά και όλη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, ακυρώθηκε «καθώς επιπρόσθετες πληροφορίες και αναλύσεις έχουν αναγνωρίσει την απειλή», όπως ανέφερε το Αμερικάνικο Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι.

Μικρά κύματα έφτασαν πράγματι στις ακτές της Αλάσκα, όμως το ύψος τους, ευτυχώς, δεν ανταποκρινόταν στους φόβους των Αρχών.

Νωρίτερα, η αστυνομία του Κόντιακ ανήρτησε στο Facebook βίντεο ζητώντας από τους πολίτες να μετακινήθουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ώστε να σωθούν σε περίπτωση που εκδηλωθεί τσουνάμι.

Στην πόλη των περίπου 6.100 κατοίκων, που είναι η πιο κοντινή στο επίκεντρο του σεισμού, ακούστηκαν προειδοποιητικές σειρήνες.

«Αυτό είναι μία πραγματική προειδοποίηση για τσουνάμι. Δεν είναι άσκηση. Σας παρακαλώ μεταβείτε σε μεγαλύτερο υψόμετρο», ανέφερε ο υπαστυνόμος Derek Beaver καλώντας τους πολίτες να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν, πριν λήξει ο συναγερμός.

Σύμφωνα με ακόμη μία ανάρτηση της αστυνομίας στο Facebook, το νερό είχε αρχίσει να υποχωρεί από τις ακτές, πράγμα που αποτελεί δείγμα τσουνάμι.

sunami

«Βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε το τσουνάμι μπορεί να έχει προκληθεί από τον σεισμό, που ίσως ήταν καταστροφικός για τις παράκτιες περιοχές, ακόμη και μακριά από το επίκεντρό του», σημείωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού, συμπληρώνοντας: «Είναι σε εξέλιξη έρευνα για να προσδιοριστεί αν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωση τσουνάμι στην Χαβάη». Μετά τις έρευνες αποδείχθηκε πως η Χαβάη δεν διέτρεχε κίνδυνο.

Μέχρι ώρας δεν υπάρχουν πληροφορίες για υλικές ζημιές ή απώλειες ζωών από τον σεισμό. Η αρχική μέτρηση έκανε λόγο για δόνηση 8.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όμως η μέτρηση αναθεωρήθηκε αργότερα από το Αμερικάνικο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Τι ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες

Ο Ναθάνιελ Μόου ήταν εν πλω προς το Κόντιακ την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός και τόνισε στο CNNi πως αισθάνθηκε τη δόνηση για περίπου ένα λεπτό. Μαζί με τους άλλους επιβαίνοντες του πλοίου κατέβηκαν και μετακινήθηκαν σε πιο ψηλό σημείο, μετά την προειδοποίηση.

«Όλη η πόλη εκκενώνεται», συμπλήρωσε.

Ο σεισμός, σύμφωνα με την Χέδερ Ραντ, ήταν πράγματι αισθητός για αρκετή ώρα όμως, όπως είπε η ίδια, «τίποτα δεν έπεσε από τους τοίχους και δεν χρειάστηκε να ξυπνήσω το παιδί μου».

«Ήταν τρομοκρατικός. Σίγουρα ο πιο μακρύς σεισμός (που έχω βιώσει)... και έχω γεννηθεί σε αυτή την περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ