ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Μακρόν για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Αφρίν

Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Μακρόν για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Αφρίν
REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

Ο Μακρόν εξέφρασε στον Ερντογάν τις ανησυχίες του για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Αφρίν και την σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία, ανέφερε το γραφείο του Γάλλου προέδρου σε σύντομη δήλωση.

Τόνισε επίσης ότι παραμένει απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα χωρίς καθυστέρηση ενός διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

"Ο πρόεδρος Μακρόν υπενθύμισε ότι είναι αναγκαίο από τη μία να αγωνιστούμε κατά προτεραιότητα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και όλων των τζιχαντιστικών δυνάμεων στην περιοχή και από την άλλη να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες ανθρωπιστικές συνθήκες για τον άμαχο πληθυσμό και, τέλος, να διευκολύνουμε τις συνθήκες για μια βιώσιμη πολιτική λύση", τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων στην Αφρίν, έγινε γνωστό από πηγές του προεδρικού μεγάρου της Τουρκίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία σχετικά με τις προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα της Συρίας και αντήλλαξαν πληροφορίες αναφορικά με την τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αύριο Τετάρτη, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Παρίσι, ο Τσαβούσογλου, ανέφερε πως είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον ότι η στήριξη της Ουάσιγκτον προς τους YPG πρέπει να τερματιστεί προκειμένου οι δύο χώρες-σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν στο θέμα της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ