ΚΟΣΜΟΣ

Ayham Azad: To αγόρι που απήχθη και ανατράφηκε από μια τζιχαντίστρια

Ayham Azad: To αγόρι που απήχθη και ανατράφηκε από μια τζιχαντίστρια
REUTERS/ Rodi Said

Ο οκτάχρονος Ayham Azad έχει μία αξιοσημείωτη αγάπη για την Αμερική, μόνο που αυτή πηγάζει από το -ίσως- σκοτεινότερο μέρος στη Γη: τη Ράκα.

Ο μικρός Ayham δέχεται να μιλάει μόνο αγγλικά και θέλει να εξελιχθεί σε έναν «Αμερικανό άνδρα». Όλα αυτά όμως ξεκίνησαν από ένα ατυχές, θα έλεγε κανείς συμβάν, καθώς το μικρό αγόρι μεγάλωσε, παρά τη θέλησή του, στην οικογένεια ενός πολεμιστή του ISIS και της Αμερικανίδας συζύγου του.

«Μου αρέσει η Αμερική. Εκεί θέλω να πάω. Σε αυτήν την οικογένεια» αναφέρει ο Ayham στο CNNi σχετικά με τη γυναίκα που τον μεγάλωσε. «Ήμουν συνέχεια δίπλα της όταν έμενα στη Ράκα. Το όνομά της ήταν Um Yousuf». Η Um Yousuf ονομάζεται Sam και είναι μία Αμερικανίδα, μέλος του ISIS. Ο οκτάχρονος υποστηρίζει πως την αγαπάει πολύ.

Όμως, ήταν και αυτή που τον κρατούσε αιχμάλωτο

180123063709 captive isis american wife 1 exlarge 169


Πηγή: CNNi/Adam Dobby

Τον Αύγουστο του 2014, ο ISIS λεηλάτησε την επαρχία Σιντζάρ του Ιράκ, στην οποία ζούσε ο Ayham. Οικογένειες χωρίστηκαν, γυναίκες και κορίτσια απήχθησαν ως δούλες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άντρες σκοτώθηκαν και τα αγόρια απήχθησαν για να γίνουν στρατιώτες. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, ο Ayham ήταν στο πλευρό της βιολογικής μητέρας του, η οποία ήταν έγκυος. Μέχρι τη στιγμή που γέννησε, οι τρεις τους ήταν παγιδευμένοι και μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια.

Δυστυχώς, δεν έμειναν για πολύ ακόμη μαζί και ο Ayham όταν ήταν τεσσάρων ετών, απήχθη από τον ISIS.

Πουλήθηκε σε διάφορους ανθρώπους, συνολικά τρεις φορές, ώσπου κατέληξε στην οικογένεια της Sam και του συζύγου της, ενός τζιχαντιστή με μαροκινή καταγωγή. Έζησαν στην πρώην έδρα του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκα.

Όσο βρίσκονταν υπό την κηδεμονία τους, ξέχασε τα πάντα: την ταυτότητά του, την οικογένειά του, ακόμη και το όνομά του! Το ζευγάρι τον φώναζε Abdullah.

180123070911 captive isis american wife 4 exlarge 169


Πηγή: CNNi/Adam Dobby

Αφού το οκτάχρονο αγόρι αποκάλυψε στο CNNi πως ο ISIS του είχε πει να σκοτώνει μέλη της ίδιας του της κοινότητας, σιγά σιγά ξεκίνησε να θυμάται τα άτομα που έχει συναντήσει:

«Έλεγαν πως πρέπει να σκοτώνεις. Πρέπει να σκοτώσεις κάθε Γιαζίντι. Δεν έλεγα σε κανέναν πως είμαι κι εγώ ένας Γιαζίντι, γιατί θα με σκότωναν».

Μία κλεμμένη παιδική ηλικία

Ο Ayham έμαθε πολύ σύντομα αγγλικά και απέκτησε τον πρώτο καλύτερό του φίλο, τον βιολογικό γιο της Sam, τον δεκάχρονο Yousef. Έπειτα, θυμάται μία μέρα όπου ο ISIS απαίτησε από τα δύο μικρά αγόρια να εμφανιστούν σε ένα βίντεο προπαγάνδας. Η μητέρα τους προσπάθησε να σταματήσει τους πολεμιστές αλλά την απείλησαν και δεν είχε άλλη επιλογή.

«Την απείλησαν με όπλο και της είπαν πως πρέπει να το κάνει. Έτσι αυτή είπε εντάξει».

Στο βίντεο ο Ayham εμφανίζεται ως ήρεμος και ευχαριστημένος, ενώ ο δεκάχρονος φίλος του γεμάτος αυτοπεποίθηση και ειλικρινής.

«Το μήνυμά μου στον Τραμπ, τη μαριονέτα των Εβραίων: Ο Αλάχ μας υποσχέθηκε τη νίκη, ενώ σε σένα υποσχέθηκε την ήττα» λέει ο Yousef στην κάμερα. «Αυτή η μάχη δεν θα τελειώσει στη Ράκκα ή στη Μοσούλη. Θα τελειώσει στα δικά σου εδάφη».

Στο υπόλοιπο του βίντεο τα δύο αγόρια φαίνονται να βάζουν σφαίρες σε ένα AK-47 και μετά να κρύβονται πίσω από έναν τοίχο και να εκπαιδεύονται στον στόχο.

Παρά το άσχημο περιεχόμενο, το βίντεο στην πραγματικότητα βοήθησε τον μικρό Ayham, αφού αποτέλεσε την πρώτη απόδειξη για να καταλάβει η πραγματική του οικογένεια πως είναι ζωντανός.

«Το είδαμε στο Facebook και παρατηρήσαμε πως δεν έχει γυριστεί από κάποιον οργανισμό ή από κάποιο μέσο ενημέρωσης. Ήταν του ISIS» δηλώνει ο θείος του, Tahsin Elias. «Τι έπρεπε να κάνουμε; Δεν μπορούσαμε απλά να τον ζητήσουμε πίσω».

180123064203 captive isis american wife 2 exlarge 169


Πηγή: CNNi/Adam Dobby

Από τα λόγια του μικρού για τη γυναίκα που τον φρόντιζε, αντιλαμβανόμαστε πως μάλλον η Sam είναι μια γυναίκα που αναγκάστηκε να κρύψει την ανθρωπιά και την καλοσύνη που έχει μέσα της.

Η Αμερικανίδα έλεγε πολύ συχνά στον Ayham να θυμάται πάντα τα ονόματα των γονιών του και των συγγενών του σε περίπτωση που μια μέρα τους βρει. «Μου έλεγε να μην ξεχάσω τα ονόματα της οικογένειάς μου. Μπορεί ο ISIS να με διώξει, άρα τότε θα πρέπει να τους βρω».

Αυτή η μέρα που η Sam περιέγραφε ήρθε λίγους μήνες μετά, όταν το χαλιφάτο ηττήθηκε από την επίθεση ενός συνασπισμού των ΗΠΑ στη Ράκκα.

«Όλοι ήταν τρομαγμένοι. Δεν βομβαρδιζόταν μόνο το δικό μας σπίτι, αλλά οι κατοικίες όλων».

Ο τζιχαντιστής σύζυγος της Sam σκοτώθηκε. Τότε η γυναίκα προσπάθησε να αποδράσει με τα τέσσερα παιδιά της και τον Ayham. Όμως, οι Κούρδοι της Συρίας αιχμαλώτισαν τη Sam και τα παιδιά της και γύρισαν τον οκτάχρονο πίσω στο Ιράκ, όπου ξανασυναντήθηκε με τον θείο του.

«Είπαν πως αυτή έπρεπε να πάει στην οικογένειά της και εγώ στη δική μου» αφηγείται ο μικρός. Πιστεύεται πως οι πέντε τους κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι.

Μια Αμερικανίδα γυναίκα που ταιριάζει με τη φυσική περιγραφή του Ayham και ονομάζεται Σαμ, βρισκόταν υπό την κράτηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη συριακή κουρδική πόλη Χασσακά μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με μια πηγή, της οποίας το όνομα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας, όπως αναφέρει το CNNi.

Τα τελευταία λόγια του μικρού Yousef στον φίλο του, φανερώνουν την παιδικότητά του, αφού δεν μπορούσε να αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Ο Yousef μου είπε να μη τον ξεχάσω. Και πως εάν με δει και του πω πως τον ξέχασα θα κάνει την ανάγκη του στο κεφάλι μου».

Μία νέα πραγματικότητα

Ο Ayham τώρα προσπαθεί να «χωνέψει» τη νέα ζωή του και πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση για να αποδεχθεί κανείς, πόσο μάλλον ένα ανήλικο παιδί: η μητέρα του απήχθη από τον ISIS και η τύχη της παραμένει άγνωστη, ενώ ο πατέρας του έχει παντρευτεί ξανά και έφυγε μακριά απ’ την οικογένεια.

Ο μικρός του αδερφός απήχθη και αυτός, αλλά προσφάτως σώθηκε από έναν Κούρδο ακτιβιστή. Ο θείος του, Tahsin, έχει ήδη εννέα παιδιά και τώρα είναι ο μόνος κηδεμόνας του Ayham.

180123065401 captive isis american wife 3 exlarge 169


Ο μικρός αδερφούς του Ayham / Πηγή: CNNi/Adam Dobby

Ο οκτάχρονος Ιρακινός, βλέπει μία σύμβουλο δύο φορές την εβδομάδα και ακόμη δυσκολεύεται να καταλάβει ποια είναι η οικογένειά του: η βιολογική ή αυτή των τζιχαντιστών;

«Σκέφτεται πολύ την οικογένεια στη Συρία. Ήταν μαζί τους για τρία ολόκληρα χρόνια και απλά δεν μπορεί να το ξεχάσει. Επίσης όμως σκέφτεται και τη βιολογική του μητέρα. Τη θυμάται. Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο παιδί» δηλώνει ο θείος του.

Ο Ayham βγαίνει αρκετά έξω και του αρέσει να πειράζει τα ξαδέρφια του. Συχνά μιλάει στα αγγλικά παρά το γεγονός πως λίγοι τον καταλαβαίνουν. Όταν όμως κάποιος τον ρωτήσει για την περίοδο που πέρασε στη Συρία, η προσωπικότητά του αλλάζει.

180123084350 captive isis american wife 5 exlarge 169


Πηγή: CNNi/Adam Dobby

Το παιδικό, αθώο χαμόγελό του εξαφανίζεται και αμέσως μετατρέπεται σε ένα συναισθηματικό παιδί και αρχίζει να κοιτά κάτω ώστε να αποφύγει να κοιταχθεί με κάποιον. Ακόμη ελπίζει πως ίσως μια μέρα συναντήσει ξανά την οικογένεια της Συρίας

Επιπλέον, εξακολουθεί να ελπίζει και για το ταξίδι του στην Αμερική, στο οποίο τον περιμένει ένα μαγικό μέρος που η Sam δημιούργησε για αυτόν.

«Θέλω να δω εάν η Sam πήγε στην Αμερική ή όχι. Εκεί πάντως είναι καλύτερα από εδώ. Εδώ κανείς δεν ξέρει αγγλικά, ενώ στην Αμερική ξέρουν όλοι». Αυτή ήταν η απάντηση του Ayham όταν δημοσιογράφος του CNNi τον ρώτησε γιατί θέλει να πάει στιςΗνωμένες Πολιτείες.

Πληροφορίες από CNNi / Kidnapped boy raised by American ISIS woman in Raqqa

ΔΗΜΟΦΙΛΗ