ΚΟΣΜΟΣ

Απόδραση από το Αλκατράζ: Επέζησαν τελικά οι τρεις κρατούμενοι;

Απόδραση από το Αλκατράζ: Επέζησαν τελικά οι τρεις κρατούμενοι;
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MATT CAMPBELL

Έχουν περάσει 56 χρόνια από την ημέρα που τρεις βαρυποινίτες κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φυλακή του Αλκατράζ –ένα τεράστιο σκάνδαλο για τις τότε αμερικανικές αρχές και ένα πραγματικό μυστήριο. Επίσημα, οι αρχές ισχυρίζονταν ότι οι τρεις κρατούμενοι των φυλακών –που βρίσκονται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο- πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να αποδράσουν. Ή μήπως όχι;

Το 2013, το FBI έλαβε μια επιστολή που υποχρέωσε την υπηρεσία να ανοίξει εκ νέου το φάκελο των αποδράσεων. Πρόκειται για ένα γράμμα, που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα το αμερικανικό δίκτυο KPIX 5, και το οποίο φέρεται να υπογράφει ένας από τους δραπέτες του 1962, ο Τζον Άνγκλιν.

Παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα της επιστολής, ο Άνγκλιν θα μπορούσε να είναι εν ζωή, καθώς σήμερα θα ήταν 87 ετών.

Το FBI ήλεγξε σπιθαμή προς σπιθαμή το γράμμα για δακτυλικά αποτυπώματα και DNA αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει απτές αποδείξεις για τον αποστολέα.

Η μεγάλη απόδραση

Το 1962 οι αδελφοί Τζον και Κλάρενς Άνγκλιν, μαζί με τον Φρανκ Μόρις, έσκαψαν τούνελ μέσω του οποίο απέδρασαν από τη φυλακή στις 11 Ιουνίου. Και οι τρεις τους είχαν καταδικαστεί για ληστείες σε τράπεζες.

Αφού δημιούργησαν ψεύτικα κεφάλια, τα τοποθέτησαν στα κρεβάτια τους σε θέση ύπνου και το βράδυ, σκαρφάλωσαν μέσα από τους σωλήνες εξαερισμού για να βρεθούν στην ταράτσα της φυλακής και λίγο αργότερα στο νερό. Έκτοτε, τα ίχνη τους χάθηκαν…

head3


Ένα από τα ψεύτικα κεφάλια / Πηγή: FBI

Δεσμοφύλακες έλεγαν τότε ότι οι τρεις φυλακισμένοι είχαν καταφέρει να φτιάξουν μια αυτοσχέδια σχεδία από ξύλα και αδιάβροχα, την οποία και χρησιμοποίησαν για να δραπετεύσουν από «Τον Βράχο», όπως λέγεται η φυλακή. Εκτιμούσαν δε, ότι δεν τα κατάφεραν ποτέ και πνίγηκαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

trio


Oι τρεις κρατούμενοι που απέδρασαν. Από αριστερά: Τζον Άνγκλιν, Κλάρενς Άνγκλιν και Φρανκ Μόρις / Πηγή: FBI

Και αυτό γιατί τα νερά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι παγωμένα και οι φυλακισμένοι έκαναν μπάνιο με ζεστό νερό –το Αλκατράζ ήταν το μοναδικό σωφρονιστικό ίδρυμα όπου συνέβαινε αυτό. Οι αρχές πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο οι κρατούμενοι δεν θα συνήθιζαν στο κρύο και δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες εάν προσπαθούσαν να κολυμπήσουν προς την ελευθερία.

fbi

Πάνω από 100 ένοπλοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί συμμετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των τριών κρατουμένων.

Τι έλεγε το γράμμα

Και τι έλεγε το γράμμα που έφτασε στα χέρια των αρχών;

«Το όνομά μου είναι Τζον Άνγκλιν. Δραπέτευσα από το Αλκατράζ τον Ιούνιο του 1962 με τον αδελφό του Κλάρενς και τον Φρανκ Μόρις. Είμαι 83 ετών και σε κακή κατάσταση. Έχω καρκίνο. Ναι, τα καταφέραμε εκείνο το βράδυ αλλά μόλις και μετά βίας. Ο Φρανκ πέθανε τον Οκτώβριο του 2005. Ο τάφος του είναι στην Αλεξάντρια αλλά γράφει άλλο όνομα. Ο αδελφός μου πέθανε το 2011. Αν βγάλετε ανακοίνωση στην τηλεόραση και δεσμευτείτε ότι θα πάω στη φυλακή όχι πάνω από ένα χρόνο και ότι θα λάβω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα σας ξαναγράψω και θα σας πω πού είμαι. Δεν πρόκειται για πλάκα, λέω αλήθεια. Μπορώ να σας πω ότι για επτά χρόνια ζούσα στην πόλη Μινό στη Βόρεια Ντακότα –[…] στο Φάργκο από το 1990 έως το 2005! Αλλά έκανε πάρα πολύ κρύο και έπρεπε να φύγω. Έζησα στο Σιάτλ τα περισσότερα χρόνια μετά την απόδρασή μου. Τώρα είμαι στη Νότια Καλιφόρνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ