ΚΟΣΜΟΣ

Για ασέβεια κατηγορεί τους Παλαιστίνιους ο Τραμπ

Για ασέβεια κατηγορεί τους Παλαιστίνιους ο Τραμπ
REUTERS/Yuri Gripas

Αιχμές εναντίον των Παλαιστινίων άφησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, που από την Ελβετία αμφισβήτησε ανοιχτά το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις ειρήνευσης, ισχυριζόμενος ότι οι Παλαιστίνιοι σνόμπαραν τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ προειδοποίησε, επίσης, ότι θα παρακρατήσει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους εάν δεν επιδιώξουν την ειρήνη με το Ισραήλ. Σχολίασε αρνητικά, επίσης, το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που βρέθηκε στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη.

«Όταν μας έδειξαν ασέβεια πριν από μία εβδομάδα, καθώς δεν επέτρεψαν στον αντιπρόεδρο Πενς να συναντηθεί μαζί τους και εμείς τους δίνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και υποστήριξη, απίστευτα νούμερα, νούμερα που κανείς δεν κατανοεί — αυτά τα χρήματα παραμένουν στο τραπέζι και αυτά τα χρήματα δεν θα καταλήξουν σε αυτούς παρά μόνο εάν καθίσουν και διαπραγματευτούν για την ειρήνη» προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Τραμπ, που έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, επισήμανε επίσης ότι στοχεύει στο να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η πνευματική διαύγεια θα επικρατήσει μεταξύ των Παλαιστινίων προκειμένου να συνεχίσουν να επιδιώκουν την ειρήνη.

Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να θεωρηθούν πλέον ουδέτερες και έτσι η διαμεσολάβηση γίνεται πιο δύσκολη. Μάλιστα, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πρόσφατα ότι η ανακοίνωση του Τραμπ τον Δεκέμβριο ήταν το «χαστούκι του αιώνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ