ΚΟΣΜΟΣ

Στο Λονδίνο μέχρι το τέλος του 2018 ο Τραμπ

Στο Λονδίνο μέχρι το τέλος του 2018 ο Τραμπ
REUTERS/Carlos Barria

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Ντόναλντ Τραμπ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, συζήτησαν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο πρώτος στο Λονδίνο φέτος, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Αν και έχει κλείσει έναν χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ δεν έχει επισκεφθεί ακόμη το Λονδίνο και πολλοί Βρετανοί απειλούν ότι, αν πάει στη χώρα, θα κινητοποιηθούν εναντίον του καθώς θεωρούν ότι έχει αντίθετες αξίες σε μια σειρά ζητημάτων.

Η ακύρωση του ταξιδιού που θα πραγματοποιούσε αυτόν τον μήνα στη Βρετανία δημιούργησε ερωτηματικά για τη σχέση της Ουάσινγκτον με τον, κατά παράδοση, στενότερο σύμμαχό της στην Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Νταβός και συζήτησαν το Brexit, την κατάσταση στο Ιράν και τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να χαθούν θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της καναδικής αεροναυπηγικής εταιρείας Bombardier στη Βόρεια Ιρλανδία, λόγω μιας εμπορικής διαμάχης με την Boeing Co.

«Η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος ολοκλήρωσαν ζητώντας από αξιωματούχους να συνεργαστούν για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του προέδρου στη Βρετανία αργότερα φέτος», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου της Μέι.

Η Μέι ήταν η πρώτη ηγέτιδα που επισκέφθηκε τον Τραμπ μετά την ορκωμοσία του, τον περασμένο Ιανουάριο και τότε είχαν βγει από τον Λευκό Οίκο οι δυό τους κρατώντας η μία το χέρι του άλλου. Έκτοτε όμως προέκυψαν μια σειρά από διαφωνίες μεταξύ τους.

Πρόσφατα ο Τραμπ «επέπληξε» την Βρετανίδα πρωθυπουργό στο Twitter, αφού εκείνη τον επέκρινε επειδή είχε αναμεταδώσει τα αντιισλαμικά βίντεο που είχε αναρτήσει ένα ακροδεξιό βρετανικό κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ