ΚΟΣΜΟΣ

Τσελίκ για την επέμβαση στην Αφρίν: Πρόκειται να εκκαθαριστεί από τρομοκρατικά στοιχεία

Τσελίκ για την επέμβαση στην Αφρίν: Πρόκειται να εκκαθαριστεί από τρομοκρατικά στοιχεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JAKUB GAVLAK

Η Τουρκία θα ήθελε από τους Ευρωπαίους να σταθούν "στο πλευρό της" σε ό,τι αφορά την επιχείρησή της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία. Αυτά δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να υπεραμυνθεί αυτής της επέμβασης.

"Αυτό που θα θέλουμε να ακούσουμε από τους φίλους και συμμάχους μας, αυτό που θα έπρεπε να πουν είναι: είμαστε με την Τουρκία, είμαστε στο πλευρό της Τουρκίας όταν πρόκειται να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας (...) και ιδίως όταν πρόκειται να εκκαθαριστεί η Αφρίν από τα τρομοκρατικά στοιχεία" είπε ο Τούρκος υπουργός.

Για να δικαιολογήσει αυτήν την επιχείρηση, που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει "νόμιμο συμφέρον" για την ασφάλειά της. "Μέχρι σήμερα, υπήρξαν από την Αφρίν περισσότερες από 700 περιπτώσεις παρενοχλητικών πυρών που έπληξαν την Τουρκία. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό!", υπογράμμισε.

"Είπαμε με σαφήνεια στους φίλους και συμμάχους μας ότι δεν θα έπρεπε να στηρίξουν τις YPG", πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι η Άγκυρα πρότεινε, ματαίως, στους Δυτικούς "να κάνουν από κοινού αυτήν την επιχείρηση" προτού αποφασίσει να προχωρήσει μόνη της.

Σημειώνεται πως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στηρίχθηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ στον αγώνα τους για την ανάκτηση των συριακών εδαφών που είχαν πέσει στα χέρια του ISIS. Η Άγκυρα υποστηρίζει όμως ότι οι YPG είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Ο Τσελίκ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στις αρχές της εβδομάδας η Μογκερίνι δήλωσε "βαθύτατα ανήσυχη" για την τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν και ζήτησε να παρασχεθεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια ενώ επισήμανε ότι η "στρατηγική" της Τουρκίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ