ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Τραμπ στις «αρπακτικές» πρακτικές εμπορίου

Επίθεση Τραμπ στις «αρπακτικές» πρακτικές εμπορίου
REUTERS/Carlos Barria

Σε μια νέα προειδοποίηση προχώρησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Νταβός ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «ενημέρωσε» τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχτεί το «αθέμιτο εμπόριο».

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι «αρπακτικές» αυτές πρακτικές στρεβλώνουν τις αγορές και οι ΗΠΑ «δεν θα το ανεχτούν» πλέον αυτό.

Επανέλαβε δε, ότι πάντα θα βάζει «Πρώτα τις ΗΠΑ» όσον αφορά σε θέματα εμπορίου αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Αμερική θα είναι ααπομονωμένη. Έσπευσε, μάλιστα, να σχολιάσει ότι η χώρα του είναι «ανοιχτή» στην επιχειρηματικότητα.

«Είμαι εδώ για να μεταφέρω ένα απλό μήνυμα –δεν έχει υπάρξει ποτέ καλύτερος χρόνος για να προσλάβετε, χτίσετε, να επενδύσετε ή να αναπτυχθείτε στις ΗΠΑ» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του έγινε και πάλι ανταγωνιστική.

Την ώρα της ομιλίας του, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Αυτά δείχνουν ανάπτυξη 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αλλά χαμηλότερο από το 3% που είχε θέσει ως στόχο ο Τραμπ για εκείνο το χρονικό διάστημα.

Επίθεση στα ΜΜΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε τις αποδοκιμασίες μερίδας του ακροατηρίου όταν καταφέρθηκε εναντίον των ΜΜΕ, τα οποία χαρακτήρισε «μοχθηρά» και «ψευδή».

«Πάντα είχα καλές σχέσεις με τον Τύπο όταν ήμουν επιχειρηματίας. Όταν έγινα πολιτικός, συνειδητοποίησα σε ποιο βαθμό ο Τύπος μπορεί να είναι μοχθηρός και ψευδής» είπε στην ομιλία που εκφώνησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Ακούστε με. Αυτός μιλάει για "fake news"!» άρχισε να φωνάζει μόλις τον άκουσε η Άνια Σίφριν. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, που φόραγε ένα μπλουζάκι με το σύνθημα «Δεν είναι πρόεδρός μου», παρακολουθούσε την ομιλία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου έξω από την αίθουσα.

Πριν από τις παραπάνω δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια ενός άτυπου διαλόγου επί σκηνής με τον διοργανωτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβάμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παραμείνει πιστός στο κείμενο της ομιλίας του.

Σύμφωνα με το CNNi, o Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από το Νταβός λίγη ώρα μετά την ομιλία του.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβιβάστηκε σε ένα ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει στο Air Force One. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Τραμπ αναμένεται να φτάσει στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Παρασκευής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ