ΚΟΣΜΟΣ

Φοιτητές αντιδρούν στην επίσκεψη του πρώην συμβούλου του Τραμπ στο πανεπιστήμιο του Σικάγο

Φοιτητές αντιδρούν στην επίσκεψη του πρώην συμβούλου του Τραμπ στο πανεπιστήμιο του Σικάγο
REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Φοιτητές και σπουδαστές του περίβλεπτου πανεπιστημίου του Σικάγο αντέδρασαν την Παρασκευή εναντίον της πρόσκλησης που έγινε προς τον Στίβεν Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να συμμετάσχει σε μια συζήτηση με θέμα τη μετανάστευση και την παγκοσμιοποίηση.

Σε μια ανοικτή επιστολή, 44 καθηγητές πανεπιστημίου καλούν τη διοίκηση του ιδρύματος να αποσύρει την πρόσκληση προς τον πρώην σύμβουλο στρατηγικής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και υψηλόβαθμο σύμβουλο στον Λευκό Οίκο, υπενθυμίζοντας ότι διετέλεσε έως «πολύ πρόσφατα επικεφαλής του ομίλου ΜΜΕ Breitbart, ενσαρκώνοντας τις πιο απεχθείς απόψεις του alt-right, της αμερικανικής ακροδεξιάς.

Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν χθες φωνάζοντας «Σταματήστε να προσκαλείτε φασίστες εδώ», όπως έγραψε η εφημερίδα του πανεπιστημίου, η Chicago Maroon, η οποία πρώτη αποκάλυψε ότι ο Στίβ Μπάνον έχει λάβει πρόσκληση.

Ένας καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων, ο Λουίτζι Ζινγκάλες, ήταν εκείνος που κάλεσε τον Μπάνον να συμμετάσχει στη συζήτηση προτού ανακοινώσει ότι η πρόσκλησή του έγινε αποδεκτή, χωρίς να διευκρινίζει την ημερομηνία.

Αν και δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Μπάνον, υποστηρικτή της εθνικιστικής και υπέρ του προστατευτισμού ατζέντας με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», ο Ζινγκάλες εξήγησε στο Facebook ότι είναι σημαντικό να ακουστεί η φωνή του.

«Δύσκολα μπορώ να σκεφτώ ένα σημαντικότερο θέμα παγκοσμίως για τους νέους πολίτες και διευθυντές επιχειρήσεων από εκείνο της απόρριψης της παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης το οποίο παρατηρείται όχι μονάχα στις ΗΠΑ αλλά και σε όλον τον δυτικό κόσμο» έγραψε.

«Ο Μπάνον κατέληξε να ερμηνεύει και να εκπροσωπεί αυτή την απόρριψη στην Αμερική».

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί που αντιτίθενται με την άφιξη του Μπάνον εκτιμούν ότι αυτή η πρόσκληση ενέχει τον κίνδυνο να νομιμοποιήσει ιδέες που «ούτε αποκαλύπτουν έναν λογικό λόγο ούτε μια ενδελεχή πνευματική αναζήτηση που θα στηρίζεται σε γεγονότα».

Προτάσσοντας τη «δέσμευσή του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης» το πανεπιστήμιο του Σικάγο τονίζει σε ένα δελτίο τύπου ότι στηρίζει το δικαίωμα του Ζινγκάλες να προσκαλέσει τον Στιβ Μπάνον αλλά και το δικαίωμα όσων αντιτίθενται να διαμαρτυρηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ