ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο ιδρυτής της ΙΚΕΑ

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο ιδρυτής της ΙΚΕΑ
TT News Agency/Anders Wiklund via REUTERS

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της IKEA, Ίνγκβαρ Κάμπραντ, απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσε η σουηδική εταιρεία των επίπλων που ίδρυσε πριν από περισσότερο από μισό αιώνα.

Η ιδέα του για την ίδρυση της εταιρείας του ήρθε καθώς παρακολουθούσε έναν εργαζόμενο να αφαιρεί τα πόδια από ένα τραπέζι για να το χωρέσει μέσα στο αυτοκίνητο ενός πελάτη και συνειδητοποίησε ότι η εξοικονόμηση χώρου σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων.

Η IKEA οδεύει τώρα προς ετήσια έσοδα 50 δισεκ. ευρώ.

«Ένας από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ, έφυγε ειρηνικά την 27η Ιανουαρίου στο σπίτι του στο Σμάλαντ της Σουηδίας», ανακοίνωσε η εταιρεία.

2018 01 28T110345Z 1170204540 RC1FC51C2B50 RTRMADP 3 PEOPLE KAMPRAD

TT News Agency/Hans Runesson via REUTERS

Γιός αγροτών, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου στη νότια Σουηδία και άρχισε πουλώντας σπίρτα σε γείτονες σε ηλικία πέντε ετών. Σύντομα μεγάλωσε τον κατάλογό του περιλαμβάνοντας σπόρους, χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, μολύβια και στιλό διαρκείας.

«Ήταν ένας μοναδικός επιχειρηματίας και ήταν πολύ σημαντικός για τη σουηδική οικονομία», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Κάτοικος Σουηδίας από το 1977 έως το 2014, συνταξιοδοτήθηκε πριν από μερικά χρόνια, αφήνοντας στη θέση του τους τρεις γιούς του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ