ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θα καθαρίσουμε τα σύνορα της Συρίας από τους τρομοκράτες

Ερντογάν: Θα καθαρίσουμε τα σύνορα της Συρίας από τους τρομοκράτες
Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Η Τουρκία θα καθαρίσει από τους τρομοκράτες τα σύνορά της με τη Συρία σε όλο το μήκος τους, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί πως η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Αφρίν στη βόρεια Συρία, η οποία διαρκεί ήδη εννέα ημέρες, μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω.

 

Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, στη βόρεια επαρχία της Αμάσειας, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα εξασφαλίσει ότι οι Σύροι πρόσφυγες, τους οποίους φιλοξενεί, θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις καθαριστούν τα σύνορα από τους μαχητές.

Νωρίτερα, οι Κούρδοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συνάντηση για την ειρήνη στη Συρία που θα διεξαχθεί την Τρίτη, στο Σότσι της Ρωσίας, «εξαιτίας της κατάστασης στο Αφρίν».

«Είχαμε πει προηγουμένως πως, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί στο Αφρίν, δεν θα μπορέσουμε να είμαστε παρόντες στο Σότσι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια αξιωματούχος των κουρδικών αρχών, η Φάουζα Γιούσεφ.

Η συνάντηση του Σότσι έχει στόχο να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών εκπροσώπους της κυβέρνησης και Σύρους αντάρτες, με πρωτοβουλία της Μόσχας και της Τεχεράνης, συμμάχων του καθεστώτος της Δαμασκού, και της Άγκυρας, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

«Η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι εγγυητές του Σότσι και αυτές οι δύο χώρες συμφώνησαν για το Αφρίν (σε βάρος των Κούρδων, σ.σ.), κάτι που αντιφάσκει επί της αρχής με τον πολιτικό διάλογο», είπε ακόμη η αξιωματούχος των Κούρδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ