ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Σουλτς στο κόμμα του και στη Μέρκελ για συμβιβασμούς

Έκκληση Σουλτς στο κόμμα του και στη Μέρκελ για συμβιβασμούς
REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Γερμανίας, Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να δείξουν ετοιμότητα για συμβιβασμό όταν θα ψηφίσουν για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη συντηρητική ένωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς υποσχέθηκε στα μέλη του κόμματός του ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την έγκριση οποιασδήποτε απόφασης για έναν νέο, τετραετή «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό» με τους συντηρητικούς, εξαρτώντας τόσο τη δική του όσο και τη σταδιοδρομία της Μέρκελ από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Πρέπει να πείσω τα 440.000 μέλη του κόμματος», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD προτού αναχωρήσει για τις απογευματινές συνομιλίες με τους συντηρητικούς ομολόγους του, και απηύθυνε μια προειδοποίηση προς τη Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτη των συντηρητικών της Βαυαρίας.

«Οπωσδήποτε είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε. Αλλά αναμένουμε επίσης από τους συντηρητικούς να μετακινηθούν», είπε, προφανώς στην προσπάθεια να επισείσει την απειλή ενός βέτο από τα μέλη του κόμματος ώστε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από ένα απρόθυμο συντηρητικό στρατόπεδο.

Ενόσω μιλούσε η Μέρκελ και ο Ζεεχόφερ είχαν συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο προετοιμαζόμενοι για την άφιξη του Σουλτς. Τα δύο στρατόπεδα ευελπιστούν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, κάτι που θα επιτρέψει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έως το Πάσχα.

Τα μέλη του SPD δεν είναι ικανοποιημένα με το προσχέδιο συμφωνίας με τους συντηρητικούς, κυρίως όσον αφορά το θέμα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων, όπου η ριζοσπαστική πτέρυγα της νεολαίας “Jusos” θέλει μια πιο γενναιόδωρη στάση από την πλευρά της Γερμανίας.

Σε μια ένδειξη ότι ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί από τους συντηρητικούς ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός βέτο από τα μέλη του SPD στη συμφωνία, ένα υψηλόβαθμό στέλεχος των Βαυαρών συντηρητικών κάλεσε το SPD να καταθέσει προτάσεις για την οικογενειακή επανένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό.

«Το κρίσιμο είναι να μην υπερβούμε το όριο των 180.000 έως 220.000 αφίξεων τον χρόνο», είπε ο Γιοάχιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, σε μια συνέντευξη με την Passauer Neue Presse. Μέχρι τώρα οι συντηρητικοί της Βαυαρίας ήταν οι πιο ισχυροί αντίπαλοι του συμβιβασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ