ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Κοντά σε συμφωνία για το προσφυγικό Μέρκελ - Σουλτς

Γερμανία: Κοντά σε συμφωνία για το προσφυγικό Μέρκελ - Σουλτς
EPA/OLIVIER HOSLET/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοντά σε συμφωνία για το προσφυγικό είναι οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτςστις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.    

Το θέμα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων στη Γερμανία εξελίχθηκε σε αγκάθι των συνομιλιών, με τους συντηρητικούς να προσπαθούν να περάσουν μία σκληρότερη γραμμή σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να σταματήσουν να αιμορραγούν από τη δεξιά τους πτέρυγα προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, και το SPD να επιμένει προς μία χαλαρότερη στάση.

Οι συνομιλίες για το θέμα της επανένωσης των οικογενειών διακόπηκαν τη νύκτα χωρίς συμφωνία, αλλά όπως δήλωσε στην Deutschalndfunk η Μαλού Ντράγερ, αντιπρόεδρος του SPD, οι πλευρές βρίσκονται στα τελικά στάδια συμφωνίας και υπάρχει μεταξύ των διαπραγματευτών ισχυρή βούληση για την επίτευξή της εντός της σημερινής ημέρας.

Στο θέμα των αιτούντων άσυλο, οι συντηρητικοί και το SPD έχουν συμφωνήσει στον περιορισμό σε 1.000 ανά μήνα του αριθμού των προσφύγων στις οικογένειες των οποίων χορηγείται αυτομάτως καθεστώς προστασίας στη Γερμανία. Ωστόσο, το SPD προσπαθεί να αμβλύνει τους όρους εφαρμογής αυτών των περιορισμών.

Σύμφωνα με την Μαλού Ντράγερ, ανεπίλυτες διαφωνίες υπήρχαν επίσης σε θέματα υγειονομικής ασφάλισης και πολιτικής απασχόλησης. «Αλλά ακόμη και ως προς αυτά, δεν απέχουμε πάρα πολύ από μία λύση», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ