ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Προσβλητικό» που δεν συμπεριέλαβαν το όνομά μου στη λίστα των ΗΠΑ για τις νέες κυρώσεις

Πούτιν: «Προσβλητικό» που δεν συμπεριέλαβαν το όνομά μου στη λίστα των ΗΠΑ για τις νέες κυρώσεις
REUTERS/Grigory Dukor

Είναι «προσβλητικό» που δεν συμπεριελήφθη το όνομα μου, δήλωσε ειρωνικά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή τη δημοσιοποίηση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών του καταλόγου που περιλαμβάνει ονόματα Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών στους οποίους ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ως υποψήφιος για την προεδρία με τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του, λέγοντας επίσης ότι ο κατάλογος αυτός βλάπτει τις διεθνείς σχέσεις γενικά ενώ χαρακτήρισε καθαρή βλακεία τη συρρίκνωση των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ σε μηδενικό σημείο.

Ο Πούτιν, αναφερόμενος στην προοπτική των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να οικοδομεί υπομονετικά τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, στον βαθμό που είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τι θέλουν λοιπόν», διερωτήθηκε κάποια στιγμή της ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος, για να πει στη συνέχεια ότι «οι ίδιες ( οι ΗΠΑ-σ.σ) πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε: θέλουμε να οικοδομήσουμε μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις βασισμένες στο διεθνές δίκαιο»

Όσον αφορά στην πρόθεση της Μόσχας να δώσει την δική της απάντηση στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα προς το παρόν δεν θα υιοθετήσει αντίμετρα. «Περιμέναμε αυτόν τον κατάλογο και δεν σας το κρύβω ότι ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε αντίμετρα και μάλιστα σοβαρά, τα οποία θα οδηγούσαν τις σχέσεις μας σε ένα εντελώς μηδενικό σημείο». Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «προς το παρόν δεν θα προβούμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο την χώρα μας απ’ ό,τι αυτόν τον κατάλογο των ΗΠΑ επειδή, όπως λένε, «τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωράει». Επισήμανε επίσης ότι η Ρωσία, παρότι δείχνει υπομονή σε πολλά ζητήματα, δεν σημαίνει ότι θα κάνει διαρκώς υποχωρήσεις. «Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν διαρκώς υποχωρήσεις», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στο ακροατήριο του πως ξεκίνησε η αντιρωσική καμπάνια στον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Άρχισε εδώ και καιρό, μόλις αρχίσαμε να πατάμε στα πόδια μας, μόλις αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε τους τρομοκράτες στον Καύκασο, όπου την περίοδο εκείνη εκεί υπήρχαν τα πάντα, και η διαμάχη για την απατηλή δημοκρατία όπου εκεί πολεμούσαν οι μαχητές της Αλ Κάιντα και τότε άρχισαν να τους υπερασπίζονται τα διαφόρων ειδών κινήματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σημειώνεται ότι στον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερα από 200 ονόματα, μεταξύ των οποίων αυτά 114 Ρώσων αξιωματούχων και 96 επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων κυρίως του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, μεγιστάνων του μεταλλουργικού τομέα και του επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου, αλλά και του Ρώσου ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ