ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακές εικόνες από το Καρναβάλι της Βενετίας

Εντυπωσιακές εικόνες από το Καρναβάλι της Βενετίας
REUTERS

Το Καρναβάλι της Βενετίας, το μεγαλύτερο γεγονός στο ημερολόγιο της πόλης της λιμνοθάλασσας, ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο λόγω των μέτρων που θεσπίστηκαν πρόσφατα από τις αρχές της πόλης για την αντιμετώπιση του υπερβολικά μεγάλου αριθμού επισκεπτών τέθηκε σε εφαρμογή το μεγάλο πείραμα του «numero chiuso» (περιορισμένης πρόσβασης) στις όχθες του Καναρέτζο.

Το Σάββατο η εναρκτήρια εκδήλωση με υπερθέαμα φωτός και παράσταση τσίρκου, πραγματοποιήθηκε κατά μήκος του καναλιού Καναρέτζο, στη βορειοδυτική Βενετία, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Είχε αποφασιστεί εκ των προτέρων ότι δεν θα επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή σε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους με απαραίτητη για όλους την επίδειξη ταυτότητας.

Η εκδήλωση έπρεπε να ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα και μέχρι τις 5.20 ο αριθμός αυτός είχε ήδη ξεπεραστεί. Υπήρχαν πολύ περισσότεροι, περίπου 20.000 άνθρωποι έξω από την «προνομιούχα ζώνη» από όσους βρέθηκαν εντός και ο στενός δρόμος μεταξύ του σταθμού και του καναλιού σύντομα γέμισε κόσμο. Η αστυνομία έπρεπε να επέμβει για να απελευθερώσει τις δύο γέφυρες πάνω από το κανάλι Καναρέτζο. Πολλοί κάτοικοι παραπονέθηκαν ότι εμποδίστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ότι αισθάνθηκαν σαν όμηροι μέσα στην πόλη τους. Η λέξη «χάος» βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων.

Ο περιορισμένος αριθμός σε δημόσιες εκδηλώσεις επιβλήθηκε με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών μετά τα γεγονότα της Piazza San Carlo στο Τορίνο, τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του τελικού του Champions League.

Η περιορισμένη πρόσβαση στη Βενετία γύρισε μπούμερανγκ αναφέρει η Corriere dela Sera.

Οι κάτοικοι της Βενετίας -οι οποίοι εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που προκαλεί στην πόλη ο μαζικός τουρισμός, οι περίπου 30 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο- το Σαββατοκύριακο ανέβηκαν στα οδοφράγματα για να ανακαλύψουν ότι όσοι ζουν στο Καναρέτζο έπρεπε να δείξουν την ταυτότητά τους για να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το Σάββατο ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο έφθασε στο «Φεστιβάλ στο νερό» ντυμένος ως Batman και έγινε θέμα συζητήσεων.

Την Κυριακή με 15.000 συμμετοχές στην παρέλαση με μάσκες και τη ρεγκάτα των γυναικών σε γόνδολες, οι δυσκολίες ήταν λιγότερες, ίσως επειδή κανείς δεν έκλεισε ποτέ τις πύλες και το κοινό μπόρεσε να κινηθεί ελεύθερα. Το Καρναβάλι της Βενετίας συνεχίζεται μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου και στην πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι εύκολο να ξεσπάσουν νέα προβλήματα και διαμαρτυρίες κατοίκων.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις στην πλατεία, όπως «Το Πέταγμα του Αγγέλου» η πτήση από την κορυφή του Καμπανίλε στο κέντρο της πλατείας του Αγίου Μάρκου προσελκύουν κατά μέσο όρο 70.000 ανθρώπους, φέτος όμως θα μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν μόνον 20.000. «Εδώ και μέρες μελετάμε πώς να διαχειριστούμε τις εκδηλώσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, δεν είναι απλό. Πρότεινα να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση (Το Πέταγμα του Αγγέλου) από τις 12 στις 11 για να περιοριστεί η παρουσία του κόσμου» λέει ο έπαρχος Βενετίας, Κάρλο Μπόφι. Λόγω του χάους που προκλήθηκε το Σάββατο, αποφασίστηκε επίσης η διοργάνωση εκδηλώσεων στις περιοχές του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Ιερεμία για να μειωθεί η πίεση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ