ΚΟΣΜΟΣ

Ένας Κένεντι η «απάντηση» των Δημοκρατικών στον Τραμπ;

Ένας Κένεντι η «απάντηση» των Δημοκρατικών στον Τραμπ;
REUTERS/Brian Snyder

Είναι νέος, χαρισματικός και φέρει ένα «βαρύ» όνομα. Ο 37χρονος Τζο Κένεντι, γόνος της γνωστής πολιτικής δυναστείας, έχει εκλεγεί τρεις φορές μέλος του Κογκρέσου εκπροσωπώντας τη Μασαχουσέτη και την Τρίτη εκφωνήσε την απάντηση των Δημοκρατικών στο ετήσιο μήνυμα του προέδρου προς το Κογκρέσο – μια ομιλία που ονομάζεται «State of the Union address».

Ο Τζο Κένεντι III –εγγονός του Μπόμπι και μικρανιψιός των Τζακ και Τεντ- έχει δει το προφίλ του να… αναβαθμίζεται τον τελευταίο χρόνο μετά από τηλεοπτικές εμφανίσεις του και ορισμένα βίντεο ομιλιών του που έγιναν viral.

Ανάμεσα στα βίντεο που κέντρισαν το ενδιαφέρον των Αμερικανών χρηστών του διαδικτύου και αυτό με την ομιλία του για το Obamacare.

Η ομιλία της Τρίτης είναι, όμως, αυτή που φαίνεται ότι έχει εντυπωσιάσει τους Δημοκρατικούς, με πολλούς βετεράνους της πολιτικής σκηνής να εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το κόμμα έχει ξεκινήσει να φέρνει στο επίκεντρο νέα, «φρέσκα» πρόσωπα.

«Ο Τζο Κένεντι είναι το μέλλον» έγραψε στο Twitter ο πρώην συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς την περασμένη εβδομάδα. Και συμπλήρωσε: «Χαίρομαι που οι δημοκρατικοί έχουν αρχίσει να το “αγκαλιάζουν” αυτό».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τζον Φαβρό, επίσης συνεργάτη του Ομπάμα. Όπως είπε, ο Κένεντι είναι ένας ηγέτης που μπορεί να εμπνεύσει τους Αμερικανούς.

joe2


Πηγή: REUTERS/Brian Snyder

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κένεντι, που σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παρέμεινε πιστός στα θέματα που πάντα απασχολούσαν την οικογένειά του, μεταξύ των οποίων τα πολιτικά δικαιώματα και οι οικονομικές ανισότητες.

«Την ώρα που ο Πρόεδρος Τραμπ συστηματικά δεν τηρεί τις υποσχέσεις του προς τη μεσαία τάξη, ο Κένεντι αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι σκληρά εργαζόμενοι πολίτες –άντρες και γυναίκες» έγραψε η Νάνσι Πελόσι, ανακοινώνοντας την επιλογή του Κένεντι για την εκφώνηση της ομιλίας.

Το σχόλιο αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο από την αμερικανική πολιτική σκηνή. Επικριτές έσπευσαν να θυμίσουν ότι ο Κένεντι έχει κληρονομήσει εκατομμύρια από την οικογένειά του. Και για αυτό το λόγο θεωρούν ότι είναι εκπρόσωπος ενός δημοκρατικού κόμματος από το παρελθόν αλλά και μέλος της «ελίτ» της χώρας.

Παρά τους «διαξιφισμούς» μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών με… φόντο τον ίδιο, ο Τζο Κένεντι φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να κατευνάσει τη φημολογία για τις προεδρικές βλέψεις του.

«Δεν έχω σκεφτεί πολύ το τι θα συμβεί στο μέλλον» είπε ο ίδιος στην εφημερίδα The Boston Globe το περασμένο Σάββατο.

«Η ζωή μου είναι τόσο πολυάσχολη αυτή τη στιγμή που πραγματικά δεν ξέρω καν που θα φάω μεσημεριανό σήμερα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τι είπε στην πολυσυζητημένη ομιλία του

Υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, η αμερικανική οικονομία ανθίζει και οι επιχειρήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένες. Τα οφέλη αυτά, όμως, δεν έχουν μετακυλήσει ακόμη στους εργαζόμενους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κένεντι ζήτησε από τους πολίτες των ΗΠΑ να απορρίψουν το «χάος της εποχής Τραμπ».

«Όσοι κάνουν bullying πιθανώς μερικές φορές να καταφέρουν να ρίξουν μια γροθιά και να αφήσουν ένα σημάδι αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να νικήσουν τη δύναμη και το πνεύμα των ανθρώπων που ενώνονται για να υπερασπιστούν το μέλλον τους» συμπλήρωσε ο ίδιος, χωρίς να κατονομάζει τον αμερικανό πρόεδρο.

Την ίδια ώρα, ο Κένεντι τόνισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο βάζει στο «στόχαστρο» τους νόμους που προστατεύουν τους πολίτες αλλά και την «ιδέα του ότι όλοι έχουμε δικαίωμα προστασίας».

Συμπλήρωσε δε, ότι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του θέτουν σε κίνδυνο ένα Αμερικανικό ιδεώδες –την πεποίθηση ότι όλοι είναι άξιοι, όλοι είναι ίσοι και όλοι είναι σημαντικοί για τους νομοθέτες, τους ηγέτες, το Θεό και την κυβέρνησή μας» είπε ο Κένεντι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ