ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Εγκρίθηκε νόμος που περιορίζει την οικογενειακή επανένωση προσφύγων

Γερμανία: Εγκρίθηκε νόμος που περιορίζει την οικογενειακή επανένωση προσφύγων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/THANASIS KAMVYSIS

Νόμος που περιορίζει την οικογενειακή επανένωση προσφύγων εγκρίθηκε σήμερα, Πέμπτη, από την Μπούντεσταγκ.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε με 376 ψήφους υπέρ έναντι 298, παρατείνει έως την 31η Ιουλίου το ισχύον από τις αρχές του 2016 μορατόριο στην οικογενειακή επανένωση για τους πρόσφυγες που λαμβάνουν τη λεγόμενη «επικουρική προστασία». Πρόκειται για μια κατηγορία που περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα με προσωρινό καθεστώς προστασίας, κυρίως Σύρους που διέφυγαν από τον πόλεμο.

Πλέον, από την 1η Αυγούστου 1.000 άνθρωποι θα επιτρέπεται κάθε μήνα να μεταναστεύουν στη Γερμανία στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης, αριθμός που δεν περιλαμβάνει τις «επείγουσες περιπτώσεις».

Σημειώνεται πως ο νόμος αυτός αποτέλεσε όρο προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα σε συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες, έπειτα από μήνες μετεκλογικού αδιεξόδου.

Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ζητούσαν αρχικά το συνολικό πάγωμα της οικογενειακής επανένωσης, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες επιθυμούσαν μεγαλύτερη γενναιοδωρία εκ μέρους του γερμανικού κράτους.

«Έπειτα από μια δύσκολη συζήτηση, μας χρειάζονται αποτελέσματα γιατί εδώ πρόκειται για ανθρώπινα όντα. Και το αποτέλεσμά μας, ο συμβιβασμός μας είναι ταυτόχρονα γεμάτος ανθρωπιά, ευθύνη, γενναιοδωρία και ρεαλισμό», υπογράμμισε ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Όμως ο συμβιβασμός αίρει κυρίως ένα σημαντικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό την Μέρκελ, τέσσερις μήνες και πλέον μετά τις βουλευτικές εκλογές όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο νόμος θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από την Μπούντεσρατ, τη άνω βουλή, όμως η ψηφοφορία στο σώμα είναι τυπική.

Από την πλευρά του, το ακροδεξιό κόμμα AfD, το οποίο εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή στις εκλογές τις 24ης Σεπτεμβρίου, κατήγγειλε το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα.

«Θεωρούμε πως η οικογενειακή επανένωση δεν πρέπει να συμβαίνει στη χώρα μας, αλλά σε προστατευόμενες ζώνες, στη Συρία (για παράδειγμα) που έχει ειρηνεύσει κατά το μεγαλύτερο μέρος», υποστήριξε ο βουλευτής του AfD Κρίστιαν Βιρτ, καταγγέλλοντας ένα ευρωπαϊκό σχέδιο «αντικατάστασης» του πληθυσμού της ηπείρου από Άραβες και Αφρικανούς μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ