ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγή στον ΟΗΕ από τους προφυλακισμένους Καταλανούς αυτονομιστές

Προσφυγή στον ΟΗΕ από τους προφυλακισμένους Καταλανούς αυτονομιστές
REUTERS/Albert Gea

Οι τρεις προφυλακισμένοι από τις ισπανικές αρχές Καταλανοί αυτονομιστές αποφάσισαν να προσφύγουν στην ομάδα εργασίας του ΟΗΕ κατά της αυθαίρετης κράτησης, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους στο Λονδίνο.

«Η κράτησή τους από τις ισπανικές αρχές συνιστά προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει ως στόχο να τους εμποδίσει να διαδραματίσουν τον ρόλο του εκπροσώπου του καταλανικού λαού», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μπεν Εμερσον, δικηγόρος των Ζόρντι Σάντσες, Ζόρντι Κουίσαρτ, στελεχών αυτονομιστικών καταλανικών οργανώσεων και Οριόλ Ζουνκέρας, πρώην προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης.

«Η προσφυγή δεν ζητεί από τον ΟΗΕ να αποφανθεί σχετικά με το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αλλά να υπενθυμίσει ότι μία κυβέρνηση δεν μπορεί να καταστέλλει τους διαφωνούντες μέσω μίας αυθαίρετης κράτησης», δήλωσε ο δικηγόρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.

Η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση ανήκει στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες από ολόκληρο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγουν για κάθε υπόθεση δεν είναι δεσμευτικά.

Οι τρεις Καταλανοί αυτονομιστές κατηγορούνται για «εξέγερση και στάση» στη διαδικασία του δημοψηφίσματος που κατέληξε στη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ