ΚΟΣΜΟΣ

Καλαί: Βίαιες συγκρούσεις μεταναστών με 17 τραυματίες

Καλαί: Βίαιες συγκρούσεις μεταναστών με 17 τραυματίες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε Αφγανούς και Αφρικανούς μετανάστες σε διάφορα μέρη στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, με αποτέλεσμα 17 τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους από πυρά, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ αναμένεται να φτάσει στην περιοχή στις 23:30 και να περάσει την νύχτα εκεί.

«Έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα, πηγαίνω απόψε στο Καλαί για να επιθεωρήσω την κατάσταση μαζί με τον νομάρχη, τον δήμαρχο της πόλης και τοπικούς παράγοντες», ανέφερε με tweet του ο υπουργός, που ταξίδεψε στην περιοχή με ελικόπτερο.

Σε ό,τι αφορά στα θύματα, «επιστρέψαμε σε μια κατάσταση πολύ παρόμοια με εκείνη του 2015», το έτος που δημιουργήθηκε η «ζούγκλα», του Καλαί, όπου είχαν συγκεντρωθεί έως και 8.000 μετανάστες μέχρι την διάλυσή της το 2016, σχολίασε δικαστική πηγή. Ωστόσο, «κάθε μέρα δεν είναι η ίδια σε ό,τι αφορά τα βίαια περιστατικά», πρόσθεσε.

«Συμπληρωματικές» δυνάμεις ασφαλείας αναπτύσσονται στην περιοχή, σύμφωνα με την νομαρχία.

Οι σημερινές συγκρούσεις ήταν οι χειρότερες, από πλευράς αριθμού θυμάτων, έπειτα την 1η Ιουλίου 2017, όταν 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους σοβαρά.

Ένα χρόνο νωρίτερα, στις 26 Ιουλίου 2016, βίαια επεισόδια είχαν αποτέλεσμα 40 τραυματίες, κανένας εκ των οποίων σοβαρά.

Περίπου στις 15:30 μια πρώτη συμπλοκή ξέσπασε μεταξύ «εκατοντάδων μεταναστών, οπλισμένων με ρόπαλα και πέτρες», κοντά στο νοσοκομείο της πόλης.

Τέσσερις μετανάστες, ηλικίας από 16 έως 18 χρονών, υπήκοοι Ερυθραίας, τραυματίστηκαν από πυρά στις συμπλοκές δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας της Βουλώνης, ενώ τρεις ακόμη υπέστησαν «πολλαπλά τραύματα».

Στις 16:00, μια δεύτερη συμπλοκή συνέβη περίπου 5 χλμ μακριά, όπου «100 Αφρικανοί μετανάστες με ρόπαλα επιχείρησαν να επιτεθούν σε περίπου 20 Αφγανούς», δήλωσε ο εισαγγελέας,

Νέα περιστατικά βίας ξέσπασαν αργότερα το απόγευμα σε βιομηχανική περιοχή στους αμμόλοφους του Καλαί, όχι μακριά από το σημείο όπου βρισκόταν η «ζούγκλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ