ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ερντογάν με τον πάπα Φραγκίσκο τη Δευτέρα

Συνάντηση Ερντογάν με τον πάπα Φραγκίσκο τη Δευτέρα
Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STR

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει αεροπορικώς στην Ιταλία όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνομιλίες με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν είχε έλθει σε αντιπαράθεση με τον ποντίφικα, το 2015, όταν ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μίλησε δημοσίως για τη «γενοκτονία» των Αρμενίων. Ωστόσο οι δύο άνδρες φαίνεται πως βρήκαν κοινό έδαφος συνεννόησης στο θέμα της Ιερουσαλήμ, όταν συνομίλησαν στο τηλέφωνο μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου τον Δεκέμβριο. Σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία είχαν συμφωνήσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της πόλης θα πρέπει να αποφευχθεί.

Προτού αναχωρήσει, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν απομονωθεί λόγω της Ιερουσαλήμ.

«Κατά τη διαδικασία που έπεται, άντε ελάτε κι αποδεχθείτε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί. Εμείς εργαζόμαστε για αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Τη Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον ποντίφικα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στο Βατικανό ενός Τούρκου προέδρου τα τελευταία 59 χρόνια.

Οι δύο άνδρες αναμένεται επίσης να συνομιλήσουν για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ όπως και την ανθρωπιστική βοήθεια και τους πρόσφυγες.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Ρώμη με αφορμή την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και περίπου 3.500 αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα κινητοποιηθούν. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις.

«Δεν συνομιλώ με ανθρώπους που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Συνομιλώ μονάχα με όσους μάχονται εναντίον της» υπογράμμισε.

Ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να συναντηθεί αύριο με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα και τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, όπως επίσης με Ιταλούς επιχειρηματίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ