ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνια ανακάλυψη: Μαζικός τάφος μπορεί να ανήκει στον Μεγάλο Στρατό των Βίκινγκ

Σπάνια ανακάλυψη: Μαζικός τάφος μπορεί να ανήκει στον Μεγάλο Στρατό των Βίκινγκ
University of Bristol/ Mark Horton

Ο Μεγάλος Στρατός των Βίκινγκ μπορεί να εντοπίστηκε. Ένας μαζικός τάφος που ανακαλύφθηκε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1980 θεωρήθηκε αρχικά ότι συνδέεται με τους Βίκινγκς. Οι εκτιμήσεις των ειδικών, ωστόσο, από τη χρονολόγηση των υπολειμμάτων άνθρακα που βρέθηκε στα οστά, κατέληξαν στο ότι οι σκελετοί ανήκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Μια νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα, δείχνοντας ότι η μέχρι τώρα χρονολόγηση ήταν λάθος. Πιθανή αιτία για το λάθος αυτό ήταν η εξής: η κατανάλωση ψαριών από τους Βίκινγκς. Η κατανάλωση ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγει στα οστά παλαιότερος άνθρακας, σε σχέση με άλλες πηγές τροφής, καταρρίπτοντας έτσι την χρονολόγηση με βάση τον άνθρακα.

Η νέα μέτρηση που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, επιβεβαίωσε ότι όλα τα οστά χρονολογούνται την ίδια περίοδο του 9ου αιώνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν στο περιοδικό Antiquity.

Η επιβεβαίωση των ημερομηνιών παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες του Μεγάλου Στρατού των Βίκινγκ στην Αγγλία και καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου που είχαν στην κεντρική Αγγλία.

Η τοποθεσία στην εκκλησία St. Wystan’s στο Repton του Derbyshire, περιλαμβάνει έναν διπλό τάφο δύο αντρών, έναν τάφο με δύο εφήβους ηλικίας από οκτώ έως 18 ετών και έναν μεγάλο θολωτό τάφο με τα οστά περίπου 300 ανθρώπων.

Οι ιδιαιτερότητες του τάφου

Σύμφωνα με την ιστορία, ο Μεγάλος Στρατός των Βίκινγκ νίκησε στο Repton το 873, οδηγώντας τον Αγγλοσάξονα βασιλιά Mercian Burghred στην εξορία στο Παρίσι.

«Είναι πιθανό ότι ο Μεγάλος Στρατός έκανε επίθεση στο αγγλοσαξονικό μοναστήρι και χρησιμοποίησε το μέρος ως στρατόπεδο για τον χειμώνα», αναφέρει η Cat Jarman, συγγραφέας-μελετητής και διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, προσθέτοντας ότι η εν λόγω τοποθεσία ήταν τόπος ταφής πολλών Mercian (Αγγλοσαξόνων) βασιλιάδων, κάτι που υποδηλώνει ότι αυτή ήταν και μια πολιτική δήλωση των Βίκινγκ.

Στη Σκανδιναβία οι διπλοί τάφοι είναι κάτι κοινό, ωστόσο σπανίζουν στην Αγγλία. Οι δύο άντρες ήταν θαμμένοι δίπλα στον τόπο ταφής των Αγγλοσαξόνων βασιλιάδων, υποδηλώνοντας τη σπουδαιότητά τους. Εκτιμάται ότι μπορεί να ήταν οι επικεφαλής του Μεγάλου Στρατού. Ο διπλός τάφος ήταν καλυμμένος με πέτρες, κομμάτια ενός σκαλιστού αγγλοσαξονικού σταυρού που είχε καταστραφεί, ενώ μέσα σε αυτόν υπήρχαν ενδιαφέροντα αντικείμενα.

Ο μεγαλύτερος εκ των δύο αντρών ήταν θαμμένος με ένα κολιέ που είχε πάνω του το σφυρί του Θορ και ένα σπαθί των Βίκινγκ. Τα οστά του φέρουν σημάδια θανάσιμων τραυμάτων.

Η χρονολόγηση του διπλού τάφου και του μαζικού τάφου την ίδια περίοδο και η σύνδεσή του με τους Βίκινγκς, δίνει νέα στοιχεία για το Repton και για το τι συνέβη εκεί τον 19ο αιώνα.

Ο θάνατος των εφήβων, στον τάφο των οποίων υπήρχε και η γνάθος ενός προβάτου που είχε ταφεί στα πόδια τους, πιστεύεται ότι ήταν μια τελετουργική δολοφονία που συνέβη για να συνοδεύσει τους νεκρούς Βίκινγκς στη μεταθανάτια ζωή και να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου τάφου.

Περίπου το 20% των ευρημάτων ανήκε σε γυναίκες, γεγονός που δείχνει επίσης ότι η ομάδα αποτελείτο και από τα δύο φύλα, χωρίς, ωστόσο, να έχει εξακριβωθεί εάν οι γυναίκες αυτές ήταν εξίσου πολεμίστριες. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Jarman, η ομάδα αποτελείτο από ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης, κάτι που συνάδει με τις πληροφορίες που υπάρχουν για εκείνη την περίοδο.

Η έρευνα της ομάδας της Jarman έδειξε ακόμα ότι το εν λόγω στρατόπεδο ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι πίστευαν μέχρι τότε. Ωστόσο, παραμένουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Φέτος, η ομάδα της Jarman θα μπορέσει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την καταγωγή των ανθρώπων που είναι θαμμένοι στο Repton, καθώς και από τα ευρήματα από τα υπολείμματα DNA που κατάφεραν να βρουν στους σκελετούς.

Rare find: Mass grave may belong to Viking Great Army, By Ashley Strickland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ