ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρωσία και Ιράν οι «στόχοι» των ΗΠΑ στη Συρία, λέει ο Ερντογάν

Τουρκία, Ρωσία και Ιράν οι «στόχοι» των ΗΠΑ στη Συρία, λέει ο Ερντογάν
EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT

Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία μετά την ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχει στόχο την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ.

«Μας ρωτάνε πότε θα τελειώσουμε την επιχείρησή μας στη Συρία. Έχετε φύγει εσείς (οι Ηνωμένες Πολιτείες) από το Αφγανιστάν, το Ιράκ; Λέτε ότι δεν υπάρχει πια Ισλαμικό Κράτος. Τότε γιατί μένετε εκεί; Σημαίνει ότι έχετε κάποια σχέδια κατά της Τουρκίας και του Ιράν, ίσως και της Ρωσίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα επανέλαβε την έκκλησή του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ.

Επιπλέον ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αγοράσει αμυντικά συστήματα, λογισμικό ή προϊόντα από το εξωτερικό εκτός εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη, ενώ δεσμεύθηκε για την ανάπτυξη εγχώριων στρατιωτικών σχεδίων και συστημάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με ξένες αμυντικές εταιρίες που θα δεχθούν τους όρους της Άγκυρας, αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει σε αγορές έτοιμων συστημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ