ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Στην Ματσεράτα έλαβε χώρα ένα τρομακτικό ρατσιστικό συμβάν

Ρέντσι: Στην Ματσεράτα έλαβε χώρα ένα τρομακτικό ρατσιστικό συμβάν
REUTERS/Remo Casilli

Στον τραυματισμό έξι μεταναστών, το περασμένο Σάββατο, από Ιταλό εικοσιοκτάχρονο Λούκα Τραίνι, αναφέρθηκε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στην εκπομπή Carta Bianca του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre.

«Στην Ματσεράτα έλαβε χώρα ένα τρομακτικό ρατσιστικό συμβάν. Δεν ξέρω αν η λέξη τρομοκρατία μπορεί να είναι κατάλληλη για να περιγράφουν τα όσα συνέβησαν. Πρόκειται σίγουρα για τρομερό ρατσισμό, που πρέπει να καταδικασθεί με αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Ρέντσι.

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρεί, πάντως, ότι η επίθεση αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία και ότι «οι εκλογικοί υπολογισμοί που κάνει η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, δεν χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα».

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο Ματέο Ρέντσι αναλαμβάνει την ευθύνη και επιβεβαιώνει την χρησιμότητα των επιχειρήσεων διάσωσης μεταναστών και προσφύγων «ακόμη και αν αυτές μπορεί να κόστισαν κάποια ψήφο στους Δημοκρατικούς». Υπογραμμίζει, δε, ότι ο στόχος του κόμματός του είναι να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην Αφρική και να μετατραπεί, το μεταναστευτικό, σε ευρωπαϊκή υπόθεση».

Ο δε Ιταλός υπουργός δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο (ο οποίος ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος), θεωρεί ότι η στάση του Μπερλουσκόνι και της Λέγκα στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων «χαρακτηρίζεται από ανευθυνότητα».

Ο Ορλάντο θέλησε να μεταβεί στην Ματσεράτα και να συναντήσει τους έξι μετανάστες που τραυματίσθηκαν από τον Λούκα Τραίνι. Τόνισε, δε, ότι «είναι απαράδεκτο να προσπαθούν, κάποιοι, να δικαιολογήσουν τέτοιου είδους τρομερά συμβάντα, δίνοντας εξηγήσεις κοινωνιολογικού χαρακτήρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ