ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Στενή η συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας για ΑΟΖ, Κυπριακό και σχέσεις με Τουρκία

Αναστασιάδης: Στενή η συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας για ΑΟΖ, Κυπριακό και σχέσεις με Τουρκία
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη στενή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου σε όλους τους τομείς αναφέρθηκε εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του. «Τόσο για το θέμα της ΑΟΖ, όσο και για το Κυπριακό και των σχέσεών μας με την Τουρκία, είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα αφού συνεκτιμηθούν οι βραχυπρόθεσμες, αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες και για τις δυο χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, «παραμένω αποφασισμένος για συνέχιση του διαλόγου, τουλάχιστον όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές άμεσα. Όσον αφορά όμως μια Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να γίνει μια καλή προετοιμασία»: δήλωσε επίσης για να προσθέσει, «αν εξαρτάτο από τη δική μας πλευρά δεν θα καταλήγαμε στο ατυχές αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά».

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε και σε θέσεις, που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν λίγες ημέρες. Ειδικότερα, στην θέση Τσαβούσογλου, ότι «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη νήσο Κύπρο», ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «Ελλάδα και Κύπρος διαμορφώνουν τις θέσεις τους με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης και μόνον».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος στέκεται «δίπλα στους αδελφούς μας - της Ελλάδος - σε όλους τους αγώνες και όλες τις προσπάθειές τους σε όλα τα μέτωπα, εθνικά, πολιτικά, οικονομικά κ.α.». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, περιλαμβάνεται η στήριξη , που απαιτείται, μετά την λήξη των μνημονίων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται για ένα πολιτικό, μονάχα θέμα, αλλά για εθνικό, που αγγίζει τις καρδιές και τις ευαισθησίες των απανταχού της γης Ελλήνων». Όμως , ταυτόχρονα σημειώνει ότι πρόκειται για ένα θέμα, «που χρήζει χειρισμού από την ίδια την Ελλάδα». «Εμείς», διαβεβαιώνει, «συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στους χειρισμούς των αδελφών μας Ελλήνων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ