ΚΟΣΜΟΣ

Χιόνια και παγετός στη Γαλλία: Ακυρώθηκαν 200 πτήσεις

Χιόνια και παγετός στη Γαλλία: Ακυρώθηκαν 200 πτήσεις
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί στη Γαλλία το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Το ένα τρίτο των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν την Παρασκευή από το αεροδρόμιο Ορλί της γαλλικής πρωτεύουσας, δηλαδή περίπου 200 πτήσεις, ακυρώθηκαν.

«Πρόκειται κυρίως για πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Οι επιβάτες ενημερώθηκαν και δεν ήρθαν στο αεροδρόμιο. Επομένως, δεν καταγράφονται ιδιαίτερες δυσκολίες», δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο πηγή της διοίκησης του αερολιμένα.

Επιπλέον, «καμία ακύρωση δεν έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, ανακοινωθεί για αύριο» Σάββατο στο αεροδρόμιο που βρίσκεται νότια του Παρισιού.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, στο βόρειο τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, δεν υπήρξαν ματαιώσεις πτήσεων , μονάχα καθυστερήσεις, κατά μέσο όρο 30 λεπτών, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.

Καθυστερήσεις δεν καταγράφθηκαν στα δρομολόγια των τρένων και του μετρό, ενώ η κυκλοφορία των λεωφορείων διεξάγεται «με μικρά προβλήματα».

Νωρίτερα, ο Πύργος του Άιφελ, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Παρισιού τον οποίο επισκέπτονται έξι εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, ανακοινώθηκε πως θα παραμείνει κλειστός μέχρι και το Σάββατο, καθώς το χιόνι και ο παγετός τον έχουν καταστήσει «μη προσβάσιμο»

«Ο σημαντικός όγκος χιονιού που καλύπτει τον Πύργο του Άιφελ και οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν ένα στρώμα πάγου που καθιστά τις πλατφόρμες και τις κλίμακες μη προσβάσιμες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εταιρία Εκμετάλλευσης του Πύργου του Άιφελ (SETE).

Η εταιρία υπογραμμίζει πως «η ίδια η φύση του μνημείου καθιστά τις τεχνικές εκχιονισμού σχετικά πολύπλοκες».

«Η ρίψη αλατιού στις πλατφόρμες δεν προβλέπεται γιατί διαβρώνει το μέταλλο. Δεν συνιστάται επίσης η διασπορά άμμου που μπορεί να καταστρέψει τους μηχανισμούς λειτουργίας του ανελκυστήρα», αναφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ