ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νεκροί οι πιλότοι του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου - Αυστηρή προειδοποίηση Ερντογάν

Συρία: Νεκροί οι πιλότοι του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου - Αυστηρή προειδοποίηση Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/ Khalil Ashawi

Τεταμένη είναι η κατάσταση στη βόρεια Συρία μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων μαχητών, έπειτα από την κατάρριψη τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου, κοντά στην Αφρίν, όπου πραγματοποιεί στρατιωτική επιχείρηση η Άγκυρα.

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι δύο Τούρκοι πιλότοι που επέβαιναν σε αυτό σκοτώθηκαν, ενώ οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής που δρουν στην Συρία (YPG) επιβεβαίωσαν πως η κατάρριψη έγινε από τους ίδιους, αναρτώντας μάλιστα ένα βίντεο στους λογαριασμούς τους στα social media.

«Ένα από τα ελικόπτερα μας μόλις καταρρίφθηκε. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Μπορεί να χάσουμε ένα ελικόπτερο, αλλά θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του κόμματος του (AKP) στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για ένα διθέσιο ελικόπτερο τύπου T129 ATAK, το οποίο λάμβανε μέρος στην πολεμική επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας.”

Για την ώρα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το ελικόπτερο βλήθηκε από πυρά ή αν η πτώση του προκλήθηκε από τεχνικό πρόβλημα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση για τον προσδιορισμό της αιτίας που προκάλεσε την πτώση του.

Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν και πάλι στόχους των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν, έπειτα από την ανάπαυλα στις αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία το περασμένο σαββατοκύριακο.

Η επίθεση της Άγκυρας κατά των κουρδικών δυνάμεων των YPG στο Αφρίν ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου. Οι κουρδικές δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους τους έχουν συστήσει τρία αυτόνομα καντόνια στη βόρεια Συρία, ανάμεσά τους και το Αφρίν, από την έναρξη της συριακής σύρραξης το 2011.

Τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη έχουν επεκταθεί από όταν οι Κούρδοι εντάχθηκαν στις δυνάμεις που συγκροτήθηκαν για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του ISIS με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο η Ουάσινγκτον, αλλά και η Δαμασκός, αντιτάσσονται στα σχέδια περί κουρδικής αυτονομίας.

Η Άγκυρα, εξαιρετικά ανήσυχη για την ενίσχυση της κουρδικής ισχύος στα σύνορά της με τη Συρία, είναι οργισμένη με την αμερικανική υποστήριξη προς τις κουρδικές δυνάμεις στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ