ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θέλω να ανοίξουν σαμπάνιες στον Τσίπρα, λέει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν

Δεν θέλω να ανοίξουν σαμπάνιες στον Τσίπρα, λέει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν
REUTERS/Hannibal Hanschke

«Μεγάλο κόστος» και «βαρύ χτύπημα» χαρακτηρίζει την παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο SPD, το μέλος του προεδρείου το κόμματος και εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας των χριστιανοδημοκρατών, Γενς Σπαν.

Σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη εφημερίδα Presse της Βιέννης, ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, υποστηρίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει συμβολική σημασία για το κόμμα του επειδή παρήγαγε «αυθεντικά» χριστιανοδημοκρατική πολιτική.

Εκτός από τη Γερμανία, όμως, το συγκεκριμένο υπουργείο έχει μεγάλη σημασία και για ολόκληρη την ευρωζώνη, τονίζει ο κ. Σπαν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν θέλω να ανοίξουν σαμπάνιες στον Αλέξη Τσίπρα επειδή ορισμένοι πιστεύουν πως με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό θα υπάρξουν ξανά περισσότερα χρέη και λιγότερες μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε όλους μας. Και για αυτό το λόγο θα είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, από την πλευρά του σε συνέντευξή του στην Die Welt, προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται από πολλούς στο CDU σχετικά με την απώλεια αυτή.

Ο έμπιστος της Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαιώνει πως στη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες «προστέθηκαν όλες οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για να συνεχιστεί η πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

«Για το κάθε ευρώ που θα ξοδεύεται, την κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίζει το σύνολο της κυβέρνησης», επισημαίνει και καταλήγει πως «γι' αυτόν τον λόγο το CDU εγγυάται, πως οι βασικές αρχές μας θα τηρούνται και μελλοντικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ