ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανής εντολή Ντουτέρτε στο στρατό: Πυροβολήστε τις αντάρτισσες στα γεννητικά όργανα

Πρωτοφανής εντολή Ντουτέρτε στο στρατό: Πυροβολήστε τις αντάρτισσες στα γεννητικά όργανα
EPA/ROBINSON NINAL JUNIOR/PPD/HA HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, διέταξε την περασμένη εβδομάδα τους στρατιώτες του να πυροβολούν τις αντάρτισσες στα γεννητικά όργανα, συνεχίζοντας έτσι τις βίαιες επιθέσεις κατά του γυναικείου φύλου.  

Απευθυνόμενος σε μία ομάδα πρώην κομουνιστών ανταρτών στις 7 Φεβρουαρίου, ο Ντουτέρτε φέρεται να παρακίνησε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να βάζουν στο στόχαστρο γυναίκες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

«Δεν θα σας σκοτώσουμε. Θα σας πυροβολήσουμε στα γεννητικά όργανα». «Αν δεν υπάρχει αιδοίο, θα είναι άχρηστες», φέρεται να είπε ο Ντουτέρτε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται η Washington Post.

Tο προεδρικό γραφείο Τύπου συμπεριέλαβε τα σχόλια του Ντουτέρτε στην επίσημη ανακοίνωσή του για την εν λόγω εκδήλωση, όμως αντικατέστησε τη λέξη «αιδοίο» με μία παύλα.

Πρόεδρος Φιλιππίνων: Σκοτώστε όποιον αντιστέκεται στην σύλληψη

Η περίοδος προεδρίας Ντουτέρτε βρίθει παραδειγμάτων βίας, φυλετικής ή μη. Από την άνοδό του στην εξουσία ξεκίνησε πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών. Επί των ημερών του έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άτομα που συνδέονται με διακίνηση ναρκωτικών και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε μία προκαταρκτική εξέταση επί του θέματος.

Φιλιππίνες: Σε μυστικό κελί κρατούνταν κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών (pics&vid)

Ο Ντουτέρτε έχει συχνά καταφερθεί κατά γυναικών, κάθε φορά που του ζητήθηκαν εξηγήσεις όμως, επεσήμανε πως τα πάντα ελέχθησαν στα πλαίσια αστεϊσμού.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του κατηγόρησε τις γυναίκες πως «αντιδρούν υπερβολικά» στα σχόλια του προέδρου. «Είναι αστεία. Ελάτε τώρα. Γελάστε», είπε.

Τα πρωτοσέλιδα διεθνών μέσων ενημέρωσης έχουν ανά καιρούς κατακλυσθεί με δημοσιεύματα για τα «αστεία» του Φιλιππινέζου προέδρου, όπως αυτό σχετικά με τον βιασμό μία απαχθείσας Αυστραλής. Πολλές είναι και οι φορές που ο Ντουτέρτε έχει κρίνει – με εμφανισιακά κριτήρια – γυναίκες πολιτικούς που αντιτίθενται στις θέσεις του, σε μία προσπάθεια να τις φιμώσει.

«Κατά συρροή δολοφόνο» αποκάλεσε τον πρόεδρο των Φιλιππίνων γυναίκα γερουσιαστής

Πολλές είναι οι φεμινιστικές οργανώσεις που έχουν αντιδράσει στις τελευταίες πρωτοφανείς οδηγίες του προέδρου των Φιλιππινών στους στρατιώτες του. «Τα τελευταία απεχθή σχόλια του Ντουτέρτε ενθαρρύνουν τη βία κατά των γυναικών, συμβάλλουν στην ατιμωρησία και αποδεικνύουν – ακόμη μία φορά – την μάτσο-φασιστική φύση της τωρινής κυβέρνησης», επεσήμανε εκπρόσωπος Τύπου μίας φεμινιστικής οργάνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ