ΚΟΣΜΟΣ

Μία γυναίκα γράφει ιστορία στην βρετανική Βουλή των Λόρδων

Μία γυναίκα γράφει ιστορία στην βρετανική Βουλή των Λόρδων
O "Black Rod" υποδέχθηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα το 2011 EPA/John Stillwell UK AND IRELAND OUT

Για πρώτη φορά στην ιστορία των 650 ετών ύπαρξης της βρετανικής Βουλής των Λόρδωνμία γυναίκα αναλαμβάνει τη θέση του «Black Rod».

Η Sarah Clarke θα αναλάβει το πλέον αναγνωρισμένο πόστο – θα χτυπάει στην πόρτα της Βουλής των Κοινοτήτων στο τελετουργικό που γίνεται κατά τη διάρκεια του ετήσιου κρατικού ανοίγματος του Κοινοβουλίου, αλλά και θα είναι εκείνη που θα διεκπεραιώνει τις καθημερινές δουλειές της Άνω Βουλής, όντας επικεφαλής 30 αντρών.

«Η Βουλή των Λόρδων είναι το μέρος όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια είναι όσο σημαντική όσο τα μεγάλα γεγονότα και το βάθος της παράδοσης και η κληρονομία που φέρει, δεν μπορεί να συναγωνιστεί με τίποτα. Ανυπομονώ να ξεκινήσω τη δουλειά», επεσήμανε η Clarke σε δήλωσή της.

«Είμαι ευτυχής που υποδέχομαι την Sarah Clarke στη θέση του Black Rod. Επειδή είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση, αυτή είναι μία ιστορική στιγμή για τη Βουλή», τόνισε ο Λόρδος Fowler, επικεφαλής της Βουλής.

«Πέντε από τους επτά ηγέτες της Βουλής των Λόρδων και η τωρινή επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχουν υπάρξει γυναίκες, όπως και οι δύο προκάτοχοί μου στη θέση», τόνισε ο Λόρδος Fowler, δηλώνοντας βέβαιος πως «η Sarah θα συνεχίσει την παράδοση και θα κάνει εξαιρετική δουλειά στη θέση του Black Rod».

Η θέση δημιουργήθηκε το 1348, την εποχή του βασιλιά Εδουάρδου ΙΙΙ. Ο βασιλιάς καθιέρωσε ένα συμβούλιο συμβούλων, το οποίο όμως είχε ανάγκη από κάποιον να φέρει εις πέρας τις εργασίες του. Έτσι, ο βασιλιάς δημιούργησε μία ιδιότυπη θέση κλητήρα, ο οποίος θα αναλάμβανε αυτή τη δουλειά.

Όποιος χριζόταν «κλητήρας» έπαιρνε μία μαύρη ράβδο (Black Rod), ώστε να αναγνωριστεί η θέση του. Μία από τις σημαντικότερες εργασίες του Black Rod ήταν να καλεί τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων στις ομιλίες του μονάρχη.

First woman 'Black Rod' in 650 years takes up post in UK Parliament, by Zahid Mahmood, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ