ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ για πΓΔΜ: Για το όνομα μιας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα

Γιλντιρίμ για πΓΔΜ: Για το όνομα μιας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/TURKISH PRIME MINISTER PRESS OFFICE HANDOUT

Θέση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ πήρε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σκοπιανό ομόλογό τουΖόραν Ζάεφ δήλωσε ότι «για το όνομα μιας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα».

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να συμπληρώσει ότι «το να προσπαθεί κάποια άλλη χώρα να το ορίζει είναι μεγάλο λάθος».

Παρά τις αιχμές που άφησε εναντίον της Αθήνας, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ με τρόπο «φιλικό» και μέσω «διαλόγου».

«Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου» είπε ο ίδιος.

19092579


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕPA/TURKISH PRIME MINISTER PRESS OFFICE HANDOUT

Ζάεφ: Η Τουρκία ένας από τους μεγαλύτερους φίλους της χώρας μας

Νωρίτερα, ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της χώρας του και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων της χώρας του.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ανέφερε πως «η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της “Μακεδονίας” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τόνισε πως η Άγκυρα προωθεί ενεργά την ένταξη της πΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε έγινε συνάντηση των βαλκανικών κρατών (στη Σόφια) για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών. «Φυσικά αναπτύσσουμε και επιχειρηματική συμμαχία με την Ελλάδα» είπε.

Επιπλέον, κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην πΓΔΜ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η πόρτα της χώρας του είναι πάντα ανοιχτή για τις τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να επενδύσουν αφορολόγητα για μια δεκαετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ