ΚΟΣΜΟΣ

Επιβεβαιώνει το περιστατικό στο Αιγαίο ο Ερντογάν: «Υπήρξε κάποιου είδους προσέγγιση»

Επιβεβαιώνει το περιστατικό στο Αιγαίο ο Ερντογάν: «Υπήρξε κάποιου είδους προσέγγιση»
ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT

Επιβεβαιώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το περιστατικό στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικού και τουρκικού σκάφους  σπεύδει, όμως, να υποβιβάσει τη σημασία του. 

«Υπήρξε γεγονός στα Ίμια, δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα, οι Έλληνες πάλι απόρησαν» είπε ο κ. Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Υπήρξε χτες το βράδυ κάποιου είδους προσέγγιση».

Νωρίτερα, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προχωρήσει σε «προειδοποιήσεις» και απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις έρευνες ανοιχτά της Κύπρου στην ΑΟΖ αλλά και τις κινήσεις στις βραχονησίδες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

«Προειδοποιούμε όσους κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν λάθος κινήσεις» είπε ο Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, τον στρατό και τον στόλο μας».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι Ελλάδα και Κύπρος «υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους» στο Αιγαίο αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ.

Λιμενικό: Η τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς

Σε ανακοίνωσή του, το λιμενικό αναφέρει ότι η τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς «κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων» και «προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου» του ελληνικού σκάφους.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται ότι το σκάφος υπέστη ζημιές ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Τζανακόπουλος: Μας προβληματίζει πολύ σοβαρά η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα

Το τελευταίο αυτό περιστατικό σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

«Έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

Υπογράμμισε δε, ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να παρακολουθεί τις εξελίξεις και την κατάσταση. «Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Προειδοποιήσεις από την Ε.Ε.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η Κομισιόν απηύθυνε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, προειδοποιώντας τη χώρα ότι πρέπει να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Όπως έγινε γνωστό, η Φεντερίκα Μογκερίνι συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ, για τις εντάσεις των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό, είπε ο Μ. Σχοινάς, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες δηλώσεις και χτες, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ