ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας οι τουρκικές κινήσεις στην AOZ

ΟΗΕ: Δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας οι τουρκικές κινήσεις στην AOZ
EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «νίπτει τας χείρας» του σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκπρόσωπός του Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε πως το ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του.  

«Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων κλιμακώθηκαν εκ νέου», αναφέρεται στην γραπτή απάντηση του ΟΗΕ σε ερώτηση επί του θέματος, τονίζοντας, παράλληλα, πως όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατό για να εκτονωθεί η ένταση.

Στην ίδια γραπτή απάντηση επισημαίνεται, σύμφωνα με το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, πως «δεν εναπόκειται στη Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου».

Η επίλυση του Κυπριακού παρουσιάζεται ως η βέλτιστη λύση για να ξεπεραστούν όλες οι ανάλογες διενέξεις, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο οποίος υπενθυμίζει πως φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες μίας μελλοντικής κυβέρνησης.

«Οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν γύρω από την Κύπρο θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε επί του ίδιου θέματος, επισημαίνοντας πως η «πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόκρονη και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

«Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, ο οποίος επισήμανε πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ