ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ: Η αποκλιμάκωση της έντασης θα βοηθήσει τις σχέσεις μας

Γιλντιρίμ: Η αποκλιμάκωση της έντασης θα βοηθήσει τις σχέσεις μας
REUTERS/Umit Bektas

Να ρίξει τους τόνους επιχειρεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μία μέρα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά σχετικά με το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων, αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μετά το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που χτύπησε πλοίο του ελληνικού λιμενικού στα Ίμια, η ένταση πρέπει να αποκλιμακωθεί μέσω των καναλιών επικοινωνίας που μένουν πάντα ανοιχτά.

Πρόσθεσε, δε, ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια "θάλασσα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών". "Πιστεύουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την ευημερία και της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα προβλήματα που εμφανίζονται πότε πότε στο Αιγαίο δεν είναι καινούρια, είναι επαναλαμβανόμενα".

«Εκφράσαμε ρητά την πεποίθηση πως η αποκλιμάκωση της έντασης θα βοηθήσει τις σχέσεις μας», σημείωσε. Ωστόσο επέμεινε πως οι εντάσεις στα Ίμια ξεκίνησαν από την ελληνική πλευρά.

"Μια ένταση ή κίνδυνος διαμάχης δεν είναι μονομερής. Αν υπάρχει παραβίαση και η άλλη πλευρά παραβιάζει. Για να μην γίνονται αυτές οι παραβιάσεις δεν πρέπει να είναι προσεκτική μόνο η Τουρκία. Με τον ίδιο τρόπο και οι πρωταγωνιστές στην Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Πρέπει να μείνουν μακριά από τα πεδία διαμάχης. Πρόσφατα υπήρξε ένταση στην περιοχή και δώσαμε απάντηση στις παραβιάσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιλντιρίμ προανήγγειλε ακόμα ότι κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο, θα συναντηθούν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα συζητήσουν αμοιβαία τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω», είπε.

Όπως είπε ο Γιλντιρίμ, κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, του ξεκαθάρισε ακόμα ότι “δεν είναι σωστό να γίνεται προσπάθεια για έρευνα υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο”. “Το είπαμε και στον Τσίπρα ότι χωρίς να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό η συνέχιση αυτού του είδους των προσπαθειών και ειδικά σε πεδία διαμάχης θα είναι η αιτία για ασυνήθιστα αρνητικά προβλήματα”, ανέφερε.

Mετά τα χθεσινά επεισόδια, πλέον παρατηρείται πλήρης αποκλιμάκωση της έντασης.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν έγινε μετά από σχετικό αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ