ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γιούνκερ σκιαγράφησε τα δημοσιονομικά των κοινοτικών προϋπολογισμών από το 2020 και μετά

Ο Γιούνκερ σκιαγράφησε τα δημοσιονομικά των κοινοτικών προϋπολογισμών από το 2020 και μετά
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/VASSIL DONEV

Τα δημοσιονομικά πλαίσια εντός των οποίων θα πρέπει κινηθούν οι κοινοτικοί προϋπολογισμοί από το 2020 και μετά, σκιαγράφησε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως το αργότερο στις αρχές Μαΐου του 2018, η ΕΕ θα υποβάλει την επίσημη πρότασή της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της.

Σημειώνεται πως κατά τη σύνοδό τους στις 23 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σχετικά με το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι προτεραιότητες που έθεσαν - στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 στην Μπρατισλάβα και στις 25 Μαρτίου 2017 στη Δήλωση της Ρώμης - θα χρηματοδοτηθούν επαρκώς ώστε να γίνουν πράξη.

Οι δύο αυτές πτυχές -ο καθορισμός κοινών προτεραιοτήτων και ο εξοπλισμός της Ένωσης με τα αναγκαία μέσα για την εφαρμογή τους- είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής τονίζοντας πως στην παρούσα φάση η Επιτροπή συμβάλλει σε αυτή τη σημαντική συζήτηση με τρεις τρόπους:

  • Πρώτον, παρέχοντας τα αναγκαία στοιχεία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς και για τα οφέλη, τα επιτεύγματα και την προστιθέμενη αξία του.
  • Δεύτερον, καταρτίζοντας σενάρια που αποτυπώνουν τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των διαφόρων πιθανών επιλογών πολιτικής.
  • Τρίτον, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες που θα είχε η καθυστερημένη έγκριση του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ για τους φοιτητές, τους ερευνητές, τα έργα υποδομής κ.λπ.

Επίσης όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή, αυτό που στην παρούσα φάση επιδιώκει είναι να ποσοτικοποιήσει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των διαφόρων πιθανών επιλογών πολιτικής. Δεν πρόκειται, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, για προτάσεις της Επιτροπής, αλλά ‘'για παραδείγματα βασισμένα σε ιδέες που συχνά διατυπώνονται σε δημόσιες συζητήσεις''.

Για παράδειγμα, αναφέρει η Επιτροπή, εάν οι ηγέτες συμφωνήσουν να τηρήσουν τη δέσμευση που διατυπώνεται συχνά για βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυτό θα κοστίσει από 20 έως 25 δισ. ευρώ σε διάστημα επτά ετών και έως 150 δισ. ευρώ εάν θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ. Η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης εναλλακτικές επιλογές για τον εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ, μεταξύ άλλων, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ των στόχων του προϋπολογισμού της ΕΕ και του τρόπου χρηματοδότησής του. Επιπλέον, προτείνει δυνατότητες ενίσχυσης του δεσμού - που συχνά αναφέρεται ως «αιρεσιμότητα» - μεταξύ της χρηματοδότησης της ΕΕ και του σεβασμού των θεμελιωδών αξιών της.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των σημερινών ανακοινώσεων της Επιτροπής για τα δημοσιονομικά πλαίσια των ερχόμενων ετών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε:

Οι προϋπολογισμοί δεν είναι λογιστικές ασκήσεις, αλλά πρέπει να ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες και τις φιλοδοξίες. Αποτυπώνουν το μέλλον μας σε αριθμούς. Πρώτα λοιπόν πρέπει να συζητήσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τους φιλόδοξους στόχους τους. Και ενώ όλοι οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η συνέχιση της συνήθους πρακτικής δεν αποτελεί επιλογή για την επικείμενη συζήτηση, πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο και να συμφωνήσουμε σε έναν προϋπολογισμό από τον οποίο όλοι θα είναι κερδισμένοι.

Τέλος ο αρμόδιος επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους Γκίντερ Έτινγκερ είπε:

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ατυχής εμπειρία του 2013 όταν ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ εγκρίθηκε με σημαντική καθυστέρηση. Εάν επαναληφθεί μια τέτοια καθυστέρηση, περισσότερα από 100.000 έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ - σε σημαντικούς τομείς, όπως η στήριξη επιχειρήσεων, η ενεργειακή απόδοση, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη - δεν θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εγκαίρως, και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγών του Erasmus+ το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ