ΚΟΣΜΟΣ

«Υπάρχουν πολλά εμπόδια»: Δεν έπεσαν οι τόνοι μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Γιλντιρίμ

«Υπάρχουν πολλά εμπόδια»: Δεν έπεσαν οι τόνοι μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Γιλντιρίμ
REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Ευρώπη παρακολουθούσε με ενδιαφέρον σήμερα την συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, με την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να ρίξουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να επετεύχθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι βλέπει ακόμη πολλά «εμπόδια» που πρέπει να επιλυθούν πριν ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας.

Οι δύο χώρες έχουν πολλάκις ανταλλάξει «πυρά» το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά από το δημοψήφισμα στην Τουρκία που έδωσε ακόμη μεγαλύτερη εξουσία στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρόλα αυτά, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι δύο πλευρές θέλουν να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους. Παρότι το Βερολίνο έχει δηλώσει επίσημα ότι έξι Γερμανοί υπήκοοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για πολιτικούς λόγους, ήταν η υπόθεση του δημοσιογράφου Deniz Yucel που μονοπώλησε το ενδιαφέρον πριν από τις συζητήσεις. Και αυτό γιατί ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt κρατείται εδώ και ένα χρόνο ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Γρήγορη και δίκαιη διαδικασία

Ερωτηθείσα για την υπόθεση του δημοσιογράφου, η κ. Μέρκελ απάντησε ότι ελπίζει για μια γρήγορη και δίκαιη διαδικασία.

Και παρότι η υπόθεση αυτή συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γιλντιρίμ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, δεν υπήρχε συσχετισμός μεταξύ αυτής της υπόθεσης και των άλλων υπό συζήτηση θεμάτων.

«Είπα ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ότι ελπίζουμε για μια γρήγορη και συνταγματική διαδικασία για τον Deniz Yucel» είπε η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου.

Με τη σειρά του, ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι τα τουρκικά δικαστήρια είχαν πολλές υποθέσεις να εξετάσουν μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2016, κάτι το οποίο προκάλεσε καθυστερήσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας.

«Η υπόθεση του Yucel είναι στα χέρια των τουρκικών δικαστηρίων, όχι της κυβέρνησης» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Ελπίζω η δίκη του να ξεκινήσει σύντομα και να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα».

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι ARD, ο Γιλντιρίμ είπε ότι ελπίζει η απελευθέρωση του δημοσιογράφου να πραγματοποιηθεί σύντομα.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει εξέλιξη σύντομα» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι υποθέσεις όπως αυτή του Γερμανού δημοσιογράφου δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις. «Δεν θέλουμε τέτοιες και αντίστοιχες καταστάσεις να βλάψουν τις σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας» είπε ο ίδιος.

Η ατζέντα των συζητήσεων στο Βερολίνο περιείχε, επίσης, τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διμερές εμπόριο, τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη αλλά και αυτά κατά του Ισλάμ.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι τα 3,5 εκατ. Τούρκων που ζουν στη Γερμανία λειτουργούν ως «γέφυρα» μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ